Parochiezaal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiezaal

Beschrijving

Parochiezaal, volgens het kadaster in 1913 als "feestzaal" gebouwd door Van Calou(n) – de Jourey uit Loppem (Zedelgem), in 1914 uitbreiding. Voor de bouw van de kerk Sint-Jozef en de Gelukzalige Karel de Goede in 1936 (zie Kloosterstraat nummer +1) doet het gebouw ook dienst als noodkerk.
Groot langwerpig volume van geel baksteenmetselwerk, onder zadeldak (mechanische pannen, nok evenwijdig met de straat). Voorgevel met verdiepte portalen, omlijsting in lichtgele baksteen. Blinde straatgevel met verzorgd metselwerk: ritmerende lisenen, overhoekse en rechte muizetandfriezen. Aansluitend links, uitbouw onder lager zadeldak met in topgevel drie spitsboogramen met glas-in-loodinvulling.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1913/45.

Auteurs: Vanneste, Pol