Herberg In 't Hof van Engeland Estaminet

Beschrijving

Herberg "IN 'T HOF VAN ENGELAND ESTAMINET" volgens geschilderd opschrift op de straatgevel. Restauratie in 1984-1985 naar ontwerp van architect Daan Laethem (Oostkamp). De herberg ligt vanaf het midden van de 20ste eeuw aan een druk kruispunt, dit ten gevolge van de aanleg van de Vredelaan en de Noordlaan, respectievelijk in de jaren 1930 en 1960.

Voorbeeld van de herbergbouw in de late 18de eeuw. De herberg, opgetrokken langs de in 1751 aangelegde steenweg Torhout-Wijnendale ter hoogte van de samenkomst van de vroegere verbinding of "oude Thouroutstraete" (huidige Waterhoekweg/ Hogestraat), met de nieuwe steenweg. De herberg wordt vermoedelijk in de jaren 1770-1780 gebouwd (als dusdanig nog niet aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778), iets na gelijkaardige bouwwerken als "Heydelberg" te Loppem (Zedelgem) circa 1763, "Den Engel" te Ichtegem in 1766 of "Düsseldorf"/"de Hertog van Arenberg" te Torhout in 1752-1757 (niet meer bewaard, Rijselstraat). Bouwheer is waarschijnlijk brouwer-herbergier Gerard Farasyn die rond 1788-1790 de herberg overlaat aan schoonzoon Amand De Leeuw, brouwer en herbergier van het "Blauwhuys" (Kleine Burg, Torhout). Circa 1870 komt de herberg in handen van Carolus Reynaert-Roets, een Torhoutse koopman. Tijdens de Torhoutse paardenmarkten (opgang in de 19de eeuw) worden de herberg en de aanpalende paardenstallingen gebruikt door vreemde kooplui (zie bewaarde ringen in de voorgevel). Volume aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1846) met heel wat nutsgebouwen. Het lagere poortvolume aan de rechter zijde wordt circa 1960 afgebroken voor een verbreding van de Zomerstraat.

Beeldbepalend en imposant herbergvolume. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met geknikte dakoverstek op klossen (geen goot, in patroon gelegde rode en blauw geglazuurde Vlaamse pannen). Oorspronkelijk geflankeerd door twee parallelle aanbouwen met korfboogpoorten onder lagere zadeldaken, enkel aan de linker zijde bewaard met in 1984-1985 opnieuw opengemaakte poort. Rode, verankerde baksteenbouw. Gekaleide en okerkleurig beschilderde gevel boven gepekte plint; geritmeerd door licht getoogde muuropeningen waartussen ringen voor het vastmaken van paarden. Centrale deur in geriemde omlijsting van gesinterde baksteen, bereikbaar via arduinen treden. Wit en groen geschilderd houtwerk met T-indeling en grote roedeverdeling, beluikt op de begane grond, hermaakt naar oud model, vlaggenhouder in venster boven de deur. Op de borstwering tussen de verdiepingen, opschrift in zwarte letters.

Achtergevel met gewijzigde rechthoekige muuropeningen, gecementeerd met schijnvoegen, dito haakse achterkeuken. Achterliggend gekasseid erf met ten westen, bij de restauratie gereconstrueerd schuurtje onder zadeldak (zelfde dakbedekking als herberg), poort, houten dakkapel onder overkragend zadeldak; schuine steunberen ter hoogte van de Zomerstraat. Ten oosten restant van voormalig bakhuis.

Het interieur weerspiegelt de herbergfunctie aan de straatzijde: twee brede haarden met bewaard houtwerk van onder meer bordenplank, één schouwmond is nog bezet met bruin-gele Torhoutse tegels op de begane grond (balkenroosteringen ingekast door valse plafonds). Op de verdieping, oorspronkelijk gastenkamers met houten balkenroostering en muren van ruwhouten stijlen met overkalkte bepleistering.

• Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, W/00540.
  • CORNILLY J., Monumentaal West-Vlaanderen. Beschermde monumenten en landschappen in de provincie West-Vlaanderen. Deel III: Arrondissementen Brugge, Diksmuide, Oostende en Veurne, Brugge, 2005, p. 225.
  • GOOSSENS M., Torhout. 'In 't Hof van Engeland', in Monumenten en Landschappen 5.5, 1986, p. 8-13.
  • MESTDAGH M., Archiefbeelden Torhout, Gent, 2002, p. 40.
  • MESTDAGH M., De brouwerijnijverheid (Ancien Régime tot 1955/56) en het herbergwezen (Middeleeuwen tot nu), in Jaarboek van de Geschied- en Heemkundige kring Het Houtland, Torhout, 1986, p. 60.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 148 (iconografie).

Auteurs: Vanneste, Pol