Kerk Sint-Jozef Arbeider en aanpalende pastorie

Beschrijving

Kerk Sint-Jozef Arbeider en aanpalende pastorie. Moderne zaalkerk met klokkenmuur gebouwd in 1963-1964, naar plannen van architect R. Schotte (Doornik). Volgt op de oprichting van de parochie Sint-Jozef Arbeider in 1963.

Imposant bakstenen volume onder (kunst)leien lessenaarsdak. Verdiept portaal tussen witgeschilderde muren onder luifel aan de noordoostzijde. De noordzijde is voorts uitgewerkt met smal en hoog glasraam. Aan de zuidzijde, massieve muur met uitsparing voor de klokken waarboven kruis.

Interieur: zaalkerk met indirecte verlichting, glasraam met gele, oranje en rode tinten, wellicht voorstelling van de opkomende zon (auteur onbekend) tevens erg groot wandtapijt met voorstelling van de heilige Jozef.

Rechts van de kerk, aansluitende éénlaagse pastorie onder plat dak, herhaling van het luifelelement.

• MESTDAGH M., De kerken van Sint-Pietersbanden, Sint-Henricus, Don Bosco, Sint-Jozef Wijnendale, de Goede Herder en Maria Assumpta in Torhout, in Kerken in West-Vlaanderen, deel 1, decanaten Izegem-Lichtervelde-Roeselare-Staden-Tielt-Torhout, Roeselare, 1991-1992, p. 141-142.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 184, 256.

Auteurs: Vanneste, Pol