Station Torhout

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Torhout

Station van Torhout, van 1963, naar ontwerp van architect Vincent Van Houtryve.
Aanleg van de spoorlijn Brugge-Kortrijk in 1845-1847. Het eerste stationsgebouw wordt in 1846-1847 gebouwd op kosten van de concessiehouder. Dit station wordt in de zomer van 1917 vernietigd door bomaanvallen. Na de Eerste Wereldoorlog wordt het vernietigde station vervangen door een soort vakwerkconstructie met vakken opgevuld in baksteen, opgetrokken uit materiaal van het Antwerpe Olympisch dorp van 1920. Dit station blijft behouden tot 1962. In 1946 wordt een Duitse bunker op het stationsplein afgebroken. In 1963 wordt een nieuw stationsgebouw gebouwd (opening op 10 november 1963). De lijn Brugge-Kortrijk wordt in 1984 op dubbel spoor gebracht en geëlektrificeerd.

De architectuur van het station van 1963 is duidelijk beïnvloed door de architectuur en vormentaal van Expo '58: kenmerkend zijn het nieuwe materiaalgebruik, de contrasterende volumes en een modernistische architectuur met lichthellende daken. Centraal de beglaasde inkompartij onder hoger dak, geflankeerd door lagere vleugels afwisselend met een parement van gele baksteen en stenen platen, opengewerkt met kleine rechthoekige venstertjes. Aan de spoorzijde, platen deels in felle kleuren. Het hoofddak (stationshall) wordt gedragen door gelamineerde spanten die doorlopen aan de buitenzijde. De markerende hoge schoorsteen herhaalt het lichthellende dak.
Interieur met deels bewaarde aankleding uit de jaren 1960.

• DE BOT H., Stationsarchitectuur in België, Deel I, 1835-1914, Turnhout, 2003, p. 118-119.