Burgerhuis en vlasschuur

Beschrijving

Woonhuis en vlasschuur gebouwd door een vlashandelaar uit Oostrozebeke. Volgens het kadaster dateert de schuur van circa 1928 en het woonhuis van circa 1938.

Halfvrijstaande burgerwoning van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Bruine, verankerde baksteenbouw met roodbakstenen gevel boven een arduinen plint. Parement verlevendigd door streklagen en verticaal metselwerk. Op de bovenbouw torenvormige uitwerking van de centrale travee met erker en dakvenster onder plat dak. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk, onder meer bij de kroonlijsten.

Rechts van het huis bevindt zich de schuur met daarachter de gebouwen van een voormalige vlaszwingelarij bestaande uit drie parallelle vleugels onder zadeldaken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1928/26, 1938/13.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien