Wegkruis Callenskruis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkruis Callenskruis

Beschrijving

Wegkruis zogenaamd Callenskruis op de hoek met een doodlopende zijsprong van de Kruisstraat. Geplaatst door de familie Callens circa 1880 uit dankbaarheid voor de veilige aankomst van enkele familieleden in Amerika halverwege de 19de eeuw. Houten kruis ingeplant in een driehoekig, bekiezeld plantsoen, beschaduwd door drie knotlinden. Bruinbeschilderd kruis onder houten baldakijn met windveer. Beeld van gekruisigde Christus uitgevoerd in plaaster en witbeschilderd. Bovenaan het kruis een houten bord met opschrift "JEZUS VERKONDIGDE HET EVAN / GELIE AAN DEN H JOHANNES EN / DEZEN HEEFT HET ZELVE ROND / DE WERELD VERKONDIGD / GELOOFD ZIJ JEZUS CHRISTUS / AMEN 100 DAGEN AFLAAT". Boven het opschrift staat "REMI DEVAERE 1978". Links en rechts van het beeld sporen nog twee opschriften aan om te bidden tot Maria. Vóór het kruis een houten knielbankje.

• DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 124.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien