erfgoedobject

Pastorie

bouwkundig element
ID
87721
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87721

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Pastorie naast voetpad leidend naar de Smallestokstraat, terugwijkend op de rooilijn, vervangt in 1912 de oude pastorie. Oorspronkelijk met laag, aanleunend bijgebouwtje tegen de linkerzijgevel en voortuintje van de straat gescheiden door smeedijzeren hekkens gevat tussen bakstenen pijlers. Het bijgebouwtje moet in de jaren 1990 plaats maken voor een doorsteek tussen de Markt en het nieuwe Gemeenteplein. In 1990 grondig gerenoveerd door de gemeente.

Nu halfvrijstaand dubbelhuis op L-vormige plattegrond. Bruine baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldaken (zwarte, mechanische pannen). Opgetrokken in neobarokke stijl geïnspireerd op Brugse voorbeelden. Voorgevels in oranje verankerde (sierankers) baksteen met vooruitspringende trapgevel. Gebruik van natuursteen (simili?) voor de plint, doorlopende banden, kozijnen, mascarons en sluitstenen. Trapgevel met vooruitspringende bovenbouw rustend op brede korfbogen steunend op consoles. Cartouches met opschriften "IN GODS ZEGEN" en "IS 'T AL GELEGEN". Op de hoek van de trapgevel een beeld van de Heilige Amandus op console en onder baldakijn. Recent aangepaste zijgevel met nieuwe vensterpartij in de rechtertravee.

  • FOTO- EN DIACLUB, Terugblik op Oostrozebeke. Deel 2, s.l., 1993, p. 15.
  • FOTO- EN DIAKLUB, Terugblik op Oostrozebeke, Oostrozebeke, 1985, p. 29.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87721 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.