Hoeve Caproen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Caproen

Beschrijving

Hoeve "Caproen", teruggaand tot de 17de eeuw. Langgevelhoeve, gelegen op de hoek met de Nieuwburgstraat en behorend tot de eigendommen van het kasteel "Nieuwburg" (confer Nieuwburgstraat nummer 2) confer deels ossenbloedrood beschilderde gevels. Een onverharde oprit aan de kant van de Larestraat geeft toegang tot het begraasde erf. Boerenhuis gelegen aan de straatkant met nok evenwijdig met de straat. Tegenover het woonhuis ligt de schuur en tussen de schuur en het huis een kleinere stal.

Historiek

Reeds weergegeven op de kaart van 1665 van de omgeving van het kasteel "Nieuwburg" en op een tweede kaart met de nieuwe grenzen van Loppem en Oostkamp (na 1660) uit het Rijksarchief te Brugge. Afgebeeld op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), en op een 18de-eeuwse kaart uit het Rijksarchief; weergave van een boerenhuis met twee landgebouwen. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) afbeelding van het boerenhuis aan de straatkant, de parallel gelegen schuur en drie kleinere landgebouwen waaronder de bewaarde stallingen. In 1883 registreert het kadaster de uitbreiding van het boerenhuis aan de straatkant in opdracht van baron Léon Peers de Nieuwburgh; één van de kleinere landgebouwen wordt op dat ogenblik ook afgebroken. In 1958 worden het boerenhuis (erfzijde) en de schuur uitgebreid, het bakhuis wordt afgebroken. In 1967 wordt de garage gebouwd.

Beschrijving

Boerenhuis met geïncorporeerd stalgedeelte. Verankerde baksteenbouw onder licht overkragende zadeldaken met Vlaamse pannen. Gevels van het woongedeelte geschilderd op een zwart gepekte plint; de overige volumes hebben rood beschilderde staldeuren en laadluiken. Boerenhuis met rechthoekige, beluikte vensters met bewaard houtwerk. Schuur met geïncorporeerd wagenhuis en rechts ervan een dubbele, roodgeschilderde poort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1883/140, 1958/59, 1970/60.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen, nummer 294: Kaart met de nieuwe grenzen van Loppem en Oostkamp, gemaakt door F. Verplancke, na 1660.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen, nummer 529: Perceelsgewijze kaart met de heerlijkheid Buskensambacht in Oostkamp, 18de eeuw.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen, nummer 595: Kaart met de goederen die behoren tot het kasteelgoed, Nieuwburch genaamd, te Oostkamp, in het bezit van Jan Neits, gemaakt door Jacques Lobberecht, 1665.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Kaarten en Plannen, nummer 1618: Kadastrale kaarten van Sijsele, Oostkamp, Zedelgem en Sint-Kruis (Sectie G), 1810.
  • CLAEYS G., Kroniek van Oostkamp, Brugge, 1985, p. 338.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje