Brouwerij Sint-Antonius

Beschrijving

Voormalige "BROUWERY/ ST-ANTONIUS" confer opschrift. De brouwerij is opgericht in 1931 door veerarts Hector, alias Pietje, Tanghe die een zaak wil uitbouwen voor zijn zoon Alfons en dochter Germaine, die beiden in de leer waren respectievelijk bij de paters van Steenbrugge en de Roeselaarse brouwerij Rodenbach. De gebouwen van de brouwerij zijn gebouwd in 1928 door de plaatselijke bouwfirma Labaere, die daarvoor bakstenen uit de eigen steenbakkerij verwerkt. De brouwerij is modern opgevat, ingedeeld volgens het cascadesysteem, waarbij het brouwproces verloopt vanuit de zolderverdieping tot in de kelder. Door het snelle overlijden van Alfons wordt de brouwerij al in 1944 stopgezet. Sinds 1996 gerenoveerd en ingericht als woning en fotostudio.
Bedrijfspand van vijf traveeën en twee bouwlagen + entresol, afgedekt door twee gekoppelde zadeldaken met mechanische pannen. Verankerde, donkerrode baksteenbouw in beperkte mate gecombineerd met lichtgele baksteen voor het decoratieve aspect. Dubbel uitgewerkte puntgevels, geritmeerd door de op een bogenfries eindigende lisenen. Rechthoekige openingen onder betonnen strek. In het topstuk gevelplaat met opschrift (confer supra) onder een nisje met Sint-Antoniusbeeld. Naar verluidt zijn binnenin de oorspronkelijke indeling en de gepolierde betonvloeren grotendeels bewaard.

• VERHAEGHE A., De herbergen van De Platse, Heemkundige Kring Ruddervoorde, 1998, p. 10.
  • VERHAEGHE A., Brouwerij Tanghe. St.-Antonius Ruddervoorde, Heemkundige Kring Ruddervoorde, 1998.