Stoomkorenmaalderij en olieslagerij Rommel

Beschrijving

Voormalige stoomkorenmaalderij en olieslagerij Rommel, teruggaand tot een site met een 18de-eeuwse molen en rossekot, omgevormd op het einde van de 19de eeuw tot een stoomkorenmaalderij met achtergelegen windkorenmolen en vergroot in het begin van de 20ste eeuw met een oliefabriek. Gelegen ten zuiden van de Rooiveldstraat, tussen de Kortrijksestraat en de naar deze gebouwen genoemde Olieslagerijstraat.

Historiek

Weergave van een houten stellingmolen op de kaart van circa 1770 uit het Rijksarchief te Brugge en op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1835) wordt een wind-, koren- en oliemolen, een molenwal en een rossekot weergegeven; eigendom van Bernard Rommel en notaris Beaucourt. Weergegeven met bijschrift "Moulin" op het gereduceerde kadastrale plan van de gemeente Waardamme van 1853. In de periode 1858-1867 bouwt Bernard Rommel een magazijn - ten noorden van de molen en het rossekot - aan de straatkant.
In 1897 vinden er grote verbouwingen plaats in opdracht van koopman Felix Rommel (confer nummer 405). Zo wordt onder meer het voormalige rossekot, dat was omgebouwd tot magazijn, afgebroken. Het magazijn aan de straatkant uit de periode 1858-1867 wordt gedeeltelijk gereconstrueerd en omgevormd tot een stoomkoornmaalderij; bij het achterliggende gebouw - dat reeds vóór 1897 de functie heeft van stoomkorenmaalderij - vermeldt het kadaster een onderdrukking van de kracht. De windkoorn- en oliemaalderij, gelegen op de molenwal, wordt volgens het kadaster in 1897 vergroot en daarna vermeld als een windkoornmolen.
In 1905 wordt de stoomkorenmaalderij aan de straatkant vergroot met een oliefabriek in opdracht van de weduwe en de kinderen van Felix Rommel. Deze olieslagerij wordt in 1908 nogmaals vergroot. Op 23 mei 1924 wordt de Maatschappij Jules en Charles Rommel opgericht en reeds op 15 juli 1929 terug ontbonden. In 1946 wordt er een kippenhok gebouwd en in 1947 een magazijn achter de stoommaalderij en olieslagerij. In 1948 wordt de stoommaalderij en de olieslagerij vergroot en verhoogd. In 1964 wordt het magazijn omgevormd tot een veevoederfabriek. Het voormalige fabrieksgebouw van de veevoederfabriek NV Van Eeghem Remy (opgericht in 1969) is heden ingenomen door een handelaar in auto-onderdelen confer opschrift "LIN AUTOSHOP".

Beschrijving

Industrieel complex, opklimmend tot circa 1900 en heden bestaande uit drie volumes: gebouwen van de voormalige stoommaalderij en olieslagerij aan de straatkant en een achterliggend magazijn.
Geel geschilderde en verankerde bakstenen constructies aan de straatkant. Linkervolume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een vernieuwd zadeldak (nok evenwijdig met de straat; dakbedekking van metalen golfplaten). Voorgevel met gedichte rondboogvormige muuropeningen en een grote grijsgeschilderde schuifpoort. Linkertravee voorzien van een later toegevoegde rechthoekige deuropening. Volume rechts is twee maal zo hoog en heeft een platte bedaking. Voorgevel voorzien van een grote poort rechts en een schuifpoort links. Daarboven een gedichte rondboogvormige muuropening. Bovenaan de voorgevel bevinden zich twee rechthoekige vensters; achtergevel met gelijkaardige vensters.
Achterliggend magazijn; baksteenbouw onder zadeldak bedekt met golfplaten (nok loodrecht op de straat).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waardamme, 1861/1, 1898/1, 1906/1, 1908/1, 1946/1, 1947/1, 1948/1, 1964/2.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale legger, Waardamme, artikels 388 en 784.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen, nummer 168: Kaart van de bossen van de kartuizers van Brugge, gelegen te Waardamme, circa 1770.
  • BOULJON B., Oostkamp, Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1981, nummer 8.
  • STROBBE L., DENOLF J., Waardamme: een modelgemeente op het platteland, Waardamme, 1971.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje