Boswachterswoning van kasteel Ortegat

Beschrijving

De voormalige boswachterswoning is als afhankelijkheid van het kasteel Ortegat ingeplant op een perceel horend bij het kasteeldomein palend aan de westelijke begrenzing van het kasteelpark. Volgens het kadasterarchief werd een rechthoekige constructie bestaande uit twee woningen geregistreerd in 1855 als nieuwe constructie ter vervanging van een voorgaand huis.

De woning werd als afhankelijkheid van het kasteel opgericht door rentenier Jean-Baptiste Vermeulen, de toenmalig eigenaar van kasteel Ortegat. Het gebouw was voorheen opgedeeld in twee woningen, maar werd later samengevoegd tot één woning.

De aan de voetwegel palende half vrijstaande woning van het type breedhuis telt één bouwlaag en vijf traveeën onder een pannen zadeldak in gewitte baksteenbouw op gepikte plint. De voorgevel bezit het voorkomen van een doorsnee laag, 19de-eeuws dorpshuis met lijstgevel. De eenvoudige straatgevel heeft rechthoekige muuropeningen waarvan één vroegere deuropening gewijzigd werd in een venster. Drie vensters hebben behouden duimluiken met vernieuwd houtwerk. De gewitte achtergevel is gericht naar de moestuin van het kasteel met een merkwaardig aspect voor dit type huis, namelijk de neogotisch getinte afwerking. De blinde oculi met ingeschreven vierpassen bevinden zich onder de getande daklijst en vlak omlijste spitsbogige muuropeningen met decoratieve neogotische tracering zijn aangebracht in de blinde boogvelden.

• Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier 4.001/42023/101.1, Kasteel Ortegat en aanhorigheden (VERBEECK M., 2012).