Gemeentehuis van Varsenare

Beschrijving

Café "Oud Gemeentehuis", gebouwd in 1902-1906 als herberg-brouwerij en gemeentehuis in opdracht van burgemeester Camiel van Caloen. In het gemeentearchief van Jabbeke werden van dit gebouw twee tekeningen uit de bouwaanvraag van 1905 bewaard, een ingekleurde en een zwart-wit pentekening met plattegrond. Enkele jaren later wordt de nabijgelegen brouwerij Den Hert afgebroken, waarna de naam wordt doorgegeven aan de nieuwe brouwerij. Deze stopt met brouwen in 1941.

Half vrijstaand rood bakstenen gebouw ten noorden van de kerk. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Centrale deurtravee geaccentueerd door getrapt dakvenster. Segmentboogvensters met nieuw schrijnwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Varsenare, 1906/6.
  • Gemeentearchief Jabbeke, Varsenare, Ruimtelijke ordening en stedebouw, plans en alignementen 1824-1905, losse stukken.
  • VERVENNE A., Oude hoeven en hun bewoners. Varsenare, s.d., s.l., p. 17-22.