Gemeenteschool van Varsenare

Beschrijving

Voormalige "GEMEENTESCHOOL" van Varsenare, gebouwd in 1867 door aannemer August Fonteyne uit Brugge. Gebouwd volgens dezelfde plannen en bestek als de gemeentescholen in Zerkegem, Stalhille en Snellegem, opgemaakt door Provinciaal Bouwmeester Pierre François Buyck (Brugge). Gebouwd ter vervanging van de oude gemeentelijke schoolgebouwen uit 1848 in de Westernieuwweg, die dan door de Zusters Maricolen voor het vrij onderwijs worden overgenomen. In 1871 uitgebreid met twee overdekte speelplaatsen. In 1969 wordt de gemeenteschool gesloten. Schoolgebouw wordt tot zes appartementen verbouwd.

Onderwijzerswoning van twee bouwlagen en drie traveeën onder pannen zadeldak. Dubbelhuis met gepleisterde neoclassicistische lijstgevel, gekenmerkt door cordonlijst, gootlijst, negblokken, rondboogdeur met zware omlijsting en rechthoekige vensters (gewijzigde openingen). Zijpuntgevels op aansluitende wijze versierd. Links en rechts, aansluitende lage klasgebouwen onder pannen zadeldak.

• FRANCHOO A., In de schaduw van een dorpstoren, s.l., 1980, p. 32, 134.
  • FRANCHOO A., Varsenare van weleer in woord en beeld, Brugge, 1985, p. 171.