Heilige Maria Moeder Gods-kerk

Zogenaamde "Heilige Maria Moeder Gods-kerk, Beernem".

De parochiekerk toegewijd aan de "Heilige Maria Moeder Gods" bevindt zich aan het kruispunt van de Kardinaal Cardijnlaan en de Sint-Amandusstraat.

Historiek

1940: Oprichting parochie Heilige Maria Moeder Gods, wegens toenemende bevolking in de nieuwe stationswijken.

1941-1965: Gebruik van noodkerk in N.V. Beernemse Tricotfabriek (Stationsstraat 79).

1962-1965: Bouw van de huidige kerk naar ontwerp van architect A.J. Degeyter uit Sint Andries (Brugge) en uitgevoerd door A. Van Ryckegem uit Tielt.

Exterieur

Georiënteerde kerk met grondplan gebaseerd op Grieks kruis. Het gebouw is opgebouwd uit enkele geprononceerde naast elkaar geplaatste volumes opgetrokken in baksteen en gewapend beton: het dak van de kerk is vlak en loopt via een knik naar het oosten toe, daarbij een lichte helling beschrijvend. De halve cilinder schiet uit het volledige volume en heeft een tegengestelde dakhelling. Ten oosten van de halve cilinder een opengewerkte klokkentoren in betonskeletbouw. De toren wordt bekroond door een metalen kruis en drie klokken. Zowel klokken, mechanisme en torentrap zijn zichtbaar gelaten tussen torenskelet. Twee annexen aan de oostzijde: winterkapel en sacristie. Drie zware, sobere toegangspoorten aan westzijde, waarvan middelste bekroond door Mariabeeld op console. Grote muurvlakken van baksteen en raamvlakken van beton met geometrische, glas-in-lood-invulling in blauw-tinten, ontworpen door Rogier Vandeweghe uit Sint-Andries (Brugge).

Interieur

De hoofdingang bevindt zich in het smaller westelijk volume dat over hele breedte wordt overdekt door een loggia, fungerend als doksaal (met orgel). Apsis in halve cilinder-vorm met verhoogd podium. Monumentaal altaar in Carrara-marmer en crucifix benadrukt door specifieke lichtinval op apsis. Vloeren in leisteen, wanden in witte afwerking en plafonds in donkere kleur.

• GEMEENTEARCHIEF BEERNEM, Werken aan gebouwen van de eredienst, nummer 861.31.
  • OOSTERLYNCK C., Leven en werk van Arthur Degeyter, architect (1919-2004), Gent, 2007, (onuitgegeven licentiaatsverhandeling).
  • SLOS E., Historiek van de Moeder-Gods parochie te Beernem, in Bos en Beverveld, jaarboek 1985.
  • S.N. 1998: Brochure Open Monumentendag Vlaanderen 1998. Gemeente Beernem, Beernem.