Station Beernem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Beernem

Beschrijving

Voormalig station "Bloemendaele", sinds 1897 het station Beernem. Oorspronkelijke naam verwijst naar domein Bloemendale gelegen langs de spoorlijn Oostende - Brussel. Gebouwd in 1891 volgens het stationstype van 1881.

Verankerde baksteenbouw bestaande uit drie delen. Centraal gedeelte van drie traveeën en twee bouwlagen onder overstekend zadeldak rustend op consolestenen. Links geflankeerd door een lage vleugel onder plat dak, rechts volume van vijf traveeën onder zadeldak.

Het centrale gedeelte en het rechtergedeelte worden geritmeerd door lisenen die rechthoekige traveenissen vormen, bovenaan afgewerkt met een baksteenfries voorzien van een muizentand. Op de begane grond zijn de muuropeningen rondbogig uitgewerkt. Op de verdieping segmentboogvormige muuropeningen. Horizontaal belijnd door arduinen banden. De zijpuntgevels zijn afgewerkt met een bakstenen sierlijstje en voorzien van een oculus. Behouden schrijnwerk. Aan de perronzijde een gietijzeren perronafdak.

• BONAMIE D., Het industrieel-archeologische erfgoed van Beernem, Oedelem en Sint-Joris-ten-Distel, in Bos en Beverveld, jaarboek 1996, p. 122-123.
  • DE BOT H., Stationsarchitectuur in België. Deel 1. 1835-1914, 2002, p. 75.
  • VAN WONTERGHEM E., Sporend van Bloemendale naar Beernem, in Bos en Beverveld, jaarboek 1999, p. 117-134.

Auteurs: Gilté, Stefanie