Govaertskapel met devotieparkje

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bedevaartskapel

Beschrijving

"Govaertskapel" of "Bedevaartkapel" ingeplant op een groot perceel gelegen achter de percelen Beekstraat nummers 73, 75, 77. Toegankelijk via een lange toegangsdreef oorspronkelijk afgezoomd met buxus. Heden afgezoomd met een knotbomenrij en gemengde haag met lork, Spaanse aak, buxus, Amerikaanse eik en lijsterbes. Aan de straatzijde voorzien van een betonnen witbeschilderde boog met opschrift "AVE MARIA". Eveneens toegankelijk via de Kerselaerstraat.

Genezingskapel toegewijd aan Maria. Gebouwd in 1884 in opdracht van de familie Govaert, notaris te Jabbeke. Volgens het kadaster gebouwd in 1885. De kapel werd in 1951 samen met de aanpalende weg en bos- en bouwland geschonken aan de parochie Sint-Lambertus onder een aantal voorwaarden.

Exterieur

Toegankelijke kapel van baksteen voorzien van imitatievoegen en een gele afwerking. Geheel onder een zadeldak bedekt met leien. De voorgevel is een tuitgevel met schouderstukken voorzien van een spitsboogfries. In de voorgevel bevindt zich een spitsboogvormige deuropening met een houten dubbele vleugeldeur en een waaiervormig bovenlicht. Boven de deur een houten paneel met opschrift "KOMT HIER VRAGEN ZOALS BEHOORT/ GIJ ZULT VOOR ZEKER ZIJN VERHOORT". In de zijgevels telkens twee spitsboogvormige vensteropeningen met een arduinen onderdorpel en daarboven opnieuw een houten paneel met opschrift. Links: "O MARIA WIL ONS TOCH ONTFERMEN/ EN TEGEN ALLE GEVAAR BESCHERMEN' EN ‘O MARIA MOEDER GODS EN MAAGD/ DIE VOOR UW KINDERS VEEL LEED DRAAGT". Rechts: "O MARIA ONBEVLEKT ONTVANGEN/VOLDOE HIER AAN ONS VERLANGEN' EN ‘O MARIA MOEDER HOOGGEPREZEN/ WIL ONS ZONDAREN GEDACHTIG WEZEN". Op de achtergevel is op dezelfde hoogte een paneel met opschrift aangebracht: "O MARIA GELIEF ONS HIER TE LEEREN/ STEEDS TE WANDELEN OP DE WEG DES HEEREN".

Interieur

Witte en blauwe vloertegels in dambordpatroon, bepleisterde en lichtblauw geschilderde wanden en spitsboogvormig tongewelf op dezelfde manier afgewerkt. Oorspronkelijk was deze kapel gedecoreerd met neogotische muurschilderingen. Koorgedeelte afgesloten door smeedijzeren hekken en toegankelijk via een arduinen trede waarin datum "ANNO 1884". Tegen de achtergevel een altaar waarop een beeld van de gekroonde Maria tegen een geschilderde achtergrond voorstellend een spitsboogvormige nis met verguld opschrift: "IK BEN DE ONBEVLEKTE ONTVANGENIS". Daarnaast nog een aantal kleinere beeldjes van Heilige Theresa, Heilig Hart van Jezus, Heilige Jozef met kind, Antonius van Padua, Sint-Antonius-abt, Bernadette, Sint-Joris. De kapel is gemeubileerd met oudere kerkstoelen.

Rondom de kapel bevinden zich zeven ommegangkapellen die elk een van de Zeven Smarten van Maria vertegenwoordigen. Ze zijn gebouwd voor 1951. Zeven uniforme betonnen staakkapelletjes met een nis waarin telkens een schilderij dat een stadium van de zeven Smarten van Maria voorstelt.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1886/15.
  • DAVELOOSE B., Kapelletjes te Groot-Beernem. Klein historisch erfgoed als uitdrukking van religieuze volkscultuur, Gent, 2001, p. 69-70 en 137-139 (onuitgegeven licentiaatsverhandeling).
  • VANHOVE H., VERDONCK R., Veldkapellen te Oedelem, in Bos en Beverveld, jaarboek 1978.

Auteurs: Gilté, Stefanie