Beverhoutsveldkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Beverhoutsveldkapel

Devotiekapel ter ere van Maria ingeplant op een omhaagd hoekperceel bij de Veldkapellestraat.

De exacte bouwdatum is niet gekend maar moet zeker voor 1830 worden gesitueerd. Toegankelijke kapel met rechthoekig grondplan en een driezijdig apsis. Gebouw opgetrokken in rood verankerde baksteen onder een zadeldak overgaand in een schilddak (ter hoogte van het koor) bedekt met grijze natuurleien. Klokkentorentje met ingesnoerde naaldspits en bekronend smeedijzeren kruis. Bijna blinde voorgevel opgevat als een puntgevel. Centraal voorzien van een spitsboogdeur met afgeschuinde dagkanten, geflankeerd door twee spitsboogvormige blindnissen. De geveltop is voorzien van een driezijdige blinde oculus. De zijgevels zijn opengewerkt met spitsboogvormige vensters onderling met elkaar verbonden door een bakstenen waterlijst. Vernieuwd schrijnwerk. Het driezijdig uitgewerkt koor is voorzien van spitsboogvormige blindnissen.

Interieur. Bruine vloertegels, bepleisterde wanden en plafond. Spitsbooggewelf voorzien van trekankers. Tegen de achterwand een houten altaar bestaande uit twee niveaus: op de onderste trede bloemen en kandelaars, op de bovenste trede een gepolychromeerd Mariabeeld in een neogotische beeldnis.

Bijhorende picknickplaats en bloemenperk aangelegd met traditionele Mariaplanten zoals Onze-Lieve-Vrouwe-bedstro, vrouwenmantel, maagdenpalm en lelietjes-van-dalen.
Sinds 2002 ook aanwezigheid van een demonstratieplaats voor kleine landschapselementen. Aanwezigheid van een poel en een vogelbosje.

• DAVELOOSE B., Kapelletjes te Groot-Beernem. Klein historisch erfgoed als uitdrukking van religieuze volkscultuur, Gent, 2001, p. 148-149 (onuitgegeven licentiaatsverhandeling).

Auteurs: Gilté, Stefanie