erfgoedobject

Gemeenteschool

bouwkundig element
ID
89236
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89236

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

"GEMEENTE" / "SCHOOL" op arduinen cartouches. Fasegewijs tot stand gekomen.

Volgens het kadaster wordt in 1876 het hoofdvolume gebouwd. In 1929 wordt dit uitgebreid met aan de straatzijde een woning voor de hoofdonderwijzer. In 1930 worden de achterliggende gronden aangekocht en wordt een nieuwe vleugel opgetrokken. In 1978 wordt de school uitgebreid met een nieuwe vleugel op de gronden van de voormalige tuin.

Hoofdvolume van drie traveeën en twee bouwlagen onder zinken schilddak met bekronende pinakels. Lijstgevel van rode baksteen in combinatie met bepleisterde en beschilderde gevelelementen. De gevel wordt verticaal afgelijnd door geblokte muurkettingen. Horizontale belijning door lage plint, doorgetrokken onderdorpels. Rondboogdeur gevat in een geblokte bepleisterde omlijsting. Rechthoekige muuropeningen met geblokte ontlastingsbogen, op de verdieping in een geblokte omlijsting. Behouden deurschrijnwerk en luiken op de begane grond. Haaks op hoofdvolume een uitbreiding volgens gevelsteen "DEZE GEMEENTESCHOOL GEBOUWD/ AN 1874 TOEN H. AUGUST GOVAERT/ BURGEMEESTER WAS WERD VERGROOT/ AN 1929-1930. HET BURGE-/ MEESTERSCHAP VAN H. LEON RAES/ DOOR ARCHITECT EDW. SCHELSTRAETE/ EN AANNEMER ALFONS CLAEYS". Oranjebaksteenbouw, sierankers met typische jaren 1930 vormgeving. Gecementeerde plint. Horizontale gevelbelijning door middel van bakstenen sierlijst. Segmentboogvensters met nieuw schrijnwerk.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1876/12, 1929/15, 1930/16, 1959/33, 1978/48.
  • De gemeenteschool, in Brochure Open Monumentendag Vlaanderen 1996. Gemeente Beernem, 1996, p. 8.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeenteschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89236 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.