erfgoedobject

Hoeve Hof ter Magdalenen

bouwkundig element
ID
89249
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89249

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ter Magdalenen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ter Magdalenen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "HOF TER MAGDALENEN". De hoeve wordt voor het eerst vermeld circa 1200. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels heraangelegd erf. Ten oosten van het boerenhuis ligt een mestvaalt.

Afgebeeld op een "caerte Figurative van twee hofsteden (...) competeerende het Hospitael van Sint-Jan in Brugge, liggende ter heerlycke van Praet, ende op de heerlijckheden van Knesselaere, in de Prochie van Oedelem, Prochie van Beernem onder de heerlijkheid van Oostkamp" (1760), als een omwalde site toegankelijk via de zogenaamd "magdaleenen dreef". Thans is de site toegankelijk via een dreef met populieren, essen en eiken.

Boerenhuis. Boerenhuis, ten oosten van het erf gelegen. Vier traveeën + twee opkamertraveeën onder hoger zadeldak en twee geïntegreerde staltraveeën. Klimmende dakkapel met beluikte vensteropening. Oude kern zeker teruggaand tot de 17de eeuw. Volgens het kadaster in 1954 uitgebreid aan de oostzijde. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een gepekte plint. De westzijde en de noordzijde zijn voorzien van imposante steunberen. Bijna volledig blinde oostgevel, boven de plint opengewerkt met betraliede kelderopeningen en restant van afvoerkanaal, vermoedelijk oorspronkelijk voorzien van een natuurstenen tuit. De westgevel is voorzien van rechthoekige vensteropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Korfboogvormige deuropening.

Interieur. Het interieur bewaart vermoedelijk gaaf bewaarde moer- en kinderbalken (momenteel niet zichtbaar). Imposant schouwmassief. De opkamer is toegankelijk via een trapje ingewerkt in het kelderluik. Bewaarde cementtegelvloer. Oorspronkelijk opgeklampte buitendeur met bewaard hang- en sluitwerk.

Bakhuisje. Vrijstaand bakhuisje ten westen van het erf gelegen. Staat reeds afgebeeld op de kaart van 1760 maar dateert wellicht uit de 17de eeuw. Tweeledig opgebouwd. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een gepekte plint. Pannen (rood, Vlaams) zadeldak. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Behouden houten kozijnraampje met diefijzers en bewaarde hengsels van luik.

Interieur. Deels behouden installatie.

Schuur. Vrijstaande schuur, ten zuiden van het erf gelegen. Kern staat mogelijk reeds afgebeeld op een kaart van 1760, maar op een weergave uit het laatste kwart van de 18de eeuw is het volume opmerkelijk uitgebreid. Volgens het kadaster is de schuur uitgebreid aan de oostzijde in 1954 en in 1985. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een gepekte plint. Scherp zadeldak bedekt met pannen. Puntgevels afgewerkt met muurvlechtingen. Korfboogvormige staldeur. Voorts rechthoekige aangepaste muuropeningen.

Volgens het kadaster worden in 1954 een aantal bijgebouwen opgetrokken.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1954/94, 1985/45.
  • OCMW ARCHIEF BRUGGE, Fonds Kaarten en Plannen, Losse stukken, Kaft kaarten Oostkamp.
  • OCMW ARCHIEF BRUGGE, Fonds Kaarten en Plannen, Losse stukken, Kaft kaarten Beernem.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen Mestdagh, nummer 1053.
  • ZUTTERMAN H., Heemkundige wandelingen te Oedelem (deel V), in Bos en Beverveld, jaarboek 1994, p. 63-64.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Hof ter Magdalenen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89249 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Beernem

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.