Kasteel De Wapenaer

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel De Wapenaer

Beschrijving

Kasteel zogenaamd "De Wapenaer" of het "goed de Wapenaere" of "Wapenaerts-goed" of "Wapenmakersgoed".
Het huidige kasteel werd volgens het kadaster in 1888 opgetrokken in opdracht van burgemeester Jean van Ruymbeke. Toen werd ook het park aangelegd. In 1909 werd het kasteel grondig verbouwd en uitgebreid tot het huidige volume. In 1974 volgt er nog volgens het kadaster een "aanzienlijke wijziging". Er werd geen toestemming gegeven om het kasteel te bezoeken. Een beschrijving van het exterieur gebeurde op basis van oude prentkaarten en van aan de straat.

Kasteel in neobarokke stijl met een onregelmatige plattegrond. Volgens het kadaster in twee fasen tot stand gekomen. Oranje rode baksteenbouw in combinatie met natuursteen voor onder meer de belijnende banden ter hoogte van de onder-, de tussen- en de bovendorpels. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van natuurstenen kruis-, bol- en kloosterkozijnen. Hoofdgevel met centraal een als risaliet uitgewerkte inkomtravee van drie traveeën breed afgewerkt met een trapgevel onder meer voorzien van bordestrap met balusterleuning.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1889/7, 1890/4, 1910/8,1974/39.
  • ZUTTERMAN H., Heemkundige wandeling te Oedelem, in Bos en Beverveld, jaarboek 1976, p. 27.
  • ZUTTERMAN H., Het Beernem, Oedelem en Sint-Joris van toen, sine loco, 1982, p. 89.

Auteurs: Gilté, Stefanie

Dreef

Een eikendreef (Nieuwstraat) verbindt het domein aan de achterzijde van het park met de Hoogstraat in het noordwesten. Deze dreef is reeds op historische kaarten afgebeeld.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000