Parochiekerk Sint-Petrus Oostveld

Beschrijving

De kerk is gelegen aan de Tinhoutstraat. Ervoor een heraangelegd plantsoen. Ten zuidoosten van de kerk bevindt zich de begraafplaats; omzoomd door haagbeuk, met graven vanaf circa 1930.

Historiek

De parochie werd gesticht op vraag van de bewoners van het Oostveld, wegens de grote afstand tot de Sint-Lambertuskerk te Oedelem en het verbod om in het dichter gelegen Maldegem of Knesselare de mis bij te wonen.

1911: Oprichting van de parochie en wijding aan Sint-Petrus. 1912-1913: Bouw van de neogotische Sint-Petruskerk naar ontwerp van architect J. Viérin uit Brugge. 1940: De kerk wordt getroffen door Duitse bommen en brandt volledig uit. 1942: Heropbouw kerk naar ontwerp van dezelfde J. Viérin. (Brugge).

Plattegrond. Georiënteerde driebeukige hallenkerk.

Materialen. Verankerde rode baksteen in combinatie met Euvillesteen en blauwe hardsteen voor de ornamentiek en de vensterdorpels. Zadeldaken bedekt met natuurleien.

Exterieur

Westtoren met vierkante torenromp voorzien van een achtzijdige torenspits. Opengewerkt door twee spitsboogvormige galmgaten en een spitsboogvenster met glas in lood boven een blinde spitsboognis met langwerpige rechthoekige lichtspleet. De bovenste geleding van de torenromp is afgewerkt met een bakstenen boogfries. Toegang via een houten poort onder bakstenen waterlijstje. De zijbeuken worden geritmeerd door verjongende steunberen en spitsboogvormige vensteropeningen met bakstenen maaswerk. Driezijdige apsis met spitsboogvormige drielichten voorzien van maaswerk. Langs weerszijden van het koor een vierkante uitbouw onder zadeldak (sacristie en bergruimte).

Interieur

Driebeukige hallenkerk met scheibogenarcade van witte natuursteen en rode baksteen. Pijlers op achtzijdig basement en tektonisch kapiteel. Gordelbogen in baksteen. Vensteropeningen ingevuld met wit glas in lood, en ter hoogte van apsis en oostwand zijbeuken gebrandschilderde figuren door C. Annys-D'hondt uit Brugge (1941). Interieur volledig bepleisterd en afgewerkt met een blauw-grijze betonverf. Vloer in cementtegels met grijs- en okertinten, vloer van het hoogkoor in gepolierde Petit Granit. Tussen de vensteropeningen van de zijbeuken telkens een polychroom heiligenbeeld op natuurstenen console. Orgel op het houten doksaal steunend op korbelen.

Meubilair

Sint-Pieter-altaar en Onze-Lieve-Vrouw-altaar met retabel in eik door beeldhouwer Jos. Lelan-Declerck (1942), zitbanken door Gebroeders Vandenabeele (1942), eenvoudige communiebank, preekstoel en twee biechtstoelen door Jos. Lelan-Declerck (1940), doopvont in blauwe hardsteen (Lanssens) en koperen deksel (M. Lenoir).

• GOEGEBEUR L., De Parochiekroniek van Oostveld door Zuster Gerarda, in Bos en Beverveld, jaarboek 1997, p. 58-72.

Auteurs: Gilté, Stefanie