Romp van Zeldonkmolen met molenaarswoning en schuur

Beschrijving

Romp van de Zeldonkmolen, een stenen bergmolen, die in 1871-1872 werd opgetrokken als korenwindmolen ter vervanging van een houten staakmolen. In 1900 werd er een stoommachine in gebruik genomen. Bij de molenromp staat een molenaarswoning, opgetrokken tussen 1810 en 1829 en een dwarsschuur uit 1862.

In 1703 stond er reeds een houten graanwindmolen op de hoek van de Zeldonk- en Blinde Ezelstraat, die uitgebaat werd door molenaar Jan De Roo. Hij liet een inscriptie na in een balk. De staakmolen stortte in september 1869 in na het breken van een kruisplaat. De toenmalige molenaar Braet bouwde in 1871-1872 een stenen molen op een naburig perceel. In 1900 en 1902 werden er stoommachines geplaatst, maar er werd ook nog met de wind gemalen tot in 1934. De roeden waren 24 meter lang. In 1945 werd de molen tot aan de eerste zolderhoogte gesloopt. Vanaf 1953 werd er gemalen met een stoommachine.

Sterk ingekorte molenromp uit rode baksteen, gekenmerkt door rondboogvensters en rondboogtoegangen. De toegang doorheen de molenberg is aan de achterzijde dichtgemetseld. Het binnenwerk is verdwenen. In het midden van de vloer zitten de pinsteen en baansteen ingewerkt. Van de mechanische maalderij rest nog één koppel maalstenen, een steengalg en een elevator. Van de drijfas rest nog de tunnel en de helft van de lagers.

Vrijstaande molenaarswoning gebouwd tussen 1810 en 1829. Breedhuis van zeven traveeën en een bouwlaag onder pannen zadeldak. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel voorzien van imitatievoegen. Driedubbele uitspringende streklaag onder dakoverstek. Rechthoekige muuropeningen met behouden schrijnwerk en bekroond door empirevormig sierpleisterwerk. De deuropening is voorzien van een vlakke omlijsting.

Bijhorende dwarsschuur volgens het kadaster gebouwd in 1862. Verankerde rode baksteenbouw onder pannen zadeldak. Doorrit afgesloten door houten poort voorzien van winket. In de schuur wordt een eiken balk met opschrift "IAN.DE ROO 1703" en een steenkoppel van de oorspronkelijke molen bewaard. De achterliggende bijgebouwen dateren van midden 20ste eeuw.

• DEVLIEGHER L. 1984: De molens in West-Vlaanderen, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 9, Tielt-Weesp, 129.
  • GILTE S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31 (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Decoodt, Hannelore; Gilté, Stefanie