Onderpastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onderpastorie

Voormalige onderpastorie, vanaf het einde van de jaren 1970 in gebruik als pastorie.
Volgens literatuur gebouwd in 1770, wanneer voor het eerst melding wordt gemaakt van een onderpastoor. Huidige woning is echter recenter. Het kadaster registreert een nieuwbouw in 1854, in opdracht van linnenkoopman Karel Vermeire uit Wakken, ter vervanging van een ouder volume. Vermoedelijk wordt het huis tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw verbouwd tot het huidige volume in neotraditionele stijl. Op het einde van de jaren 1970 is het interieur volledig vernieuwd.

Halfvrijstaand breedhuis afgescheiden van de straat door muurtje opgebouwd uit breuksteen. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat; rode mechanische pannen). Geelbakstenen lijstgevel met gebruik van similisteen voor doorgetrokken banden ter hoogte van de boven-, tussen- en onderdorpels en voor omlijsting van deur en bovenlicht (gedeeld). Rechthoekige muuropeningen gevat binnen rondbogige (eerste bouwlaag) en korfboogvormige (tweede bouwlaag) spaarvelden. Bewaarde ramen, onder meer met kleine roedeverdeling (tweede bouwlaag en bovenlichten van de eerste bouwlaag), beluikt op gelijkvloers. Kleine witstenen sculptuur van Maria met Kind op houten sokkeltje links van de deur. Witgeschilderde houten kroonlijst en plint uit breuksteen. Eenvoudige witbepleisterde achtergevel met rechthoekige muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1855/2, 1953/25.

Auteurs: Santy, Pieter