Brouwerij Flandria

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Flandria

Beschrijving

Voormalige brouwerij "Flandria", gesticht in 1909 door Jules Deylgat. Nu in gebruik als feestzaal "Huis Van Wonterghem. Volgens de kadastrale gegevens wordt de brouwerij in 1911 en 1912 onder meer uitgebreid met woonhuis. In 1916 wordt het koper door de Duitse bezetter opgeëist en moet de brouwerij haar deuren sluiten. In 1918 worden de gebouwen door het Duitse leger ingericht als lazaret. Na de oorlog worden nieuwe ketels geïnstalleerd en wordt het productieproces opnieuw opgestart. In 1925 wordt een bottelarij opgericht. In 1934 wordt de brouwerij geïndustrialiseerd en worden de kelders ingericht met tanks om het bier te laten rusten en koelmachines om het bier op temperatuur te houden. In 1936 en 1942 wordt de brouwerij verder uitgebreid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog blijft de brouwerij verder werken. Na de Tweede Wereldoorlog wordt een groothandel opgestart die verschillende binnen- en buitenlandse biermerken en limonades verkoopt. In 1969 worden de brouwersactiviteiten stop gezet.

Voormalige brouwerswoning. Rechthoekig bakstenen volume onder pannen schilddak. Dubbelhuis met schijnvoegen bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Plint van arduin. Getoogde muuropeningen met T-ramen.

Brouwerij, opgetrokken in 1910. Tweebeukige baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Lijstgevels geritmeerd door pilasters met eenvoudig kapiteel. Aflijnende dubbel overhoekse muizentandfries. Getoogde muuropeningen. Onbeschilderde achtergevel, doorbroken door dakvenster met laadluik. Ten oosten ingewerkte ronde schoorsteen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1910/62, 1911/30, 1912/32, 1936/41, 1942/131.
  • Van brouwers en brouwerijen. De Brouwerij Flandria S.V. te Kuurne, in Curiosa, jg. 44, nr. 433, 2006, p. 27-29.

Auteurs: De Gunsch, Ann