Tempelierskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tempelierskapel

• is aangeduid als beschermd monument Tempelierskapel

Beschrijving

Abeelstraat z.nr. "Tempelierskapel" of "Vlaagtkapel" horend bij de hoeve "Groot Goed ter Vlaagt" en gelegen net buiten en ten zuiden van het erf en daterend van het einde van de 17de eeuw.

Historiek (zie Abeelstraat nr. 37).

Beschrijving

De kapel, gebouwd op het einde van de 17de eeuw, was gewijd aan Sint-Jan, patroon van de hospitaalridders en biedt plaats aan twintig mensen. De kapel is meermaals afgebeeld op oude kaarten. Verwaarloosde en bouwvallige toestand. Op rechthoekige plattegrond en met vlakke koorafsluiting en aandak. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven gepekte plint en onder zadeldak (mechanische pannen). Voor- en achterzijde hebben tuitgevels met vlechtingen, aan de voorkant met bekronend smeedijzeren kruis. Eenvoudige, rechthoekige deuropening toegankelijk via een buitentrapje met onderdorpel in Doornikse kalksteen. Vroeger hangt boven de deur een wapenschild met wapenspreuk "ENDURER POUR DURER" van één van de vorige eigenaars de Kerchove d'Exaerde. Segmentboogvormig vensters met metalen roedeverdeling in de topgevel en zijgevels. Tegen de linkerzijgevel staat een linde.

Interieur met hemelsblauw- en witbeschilderde muren onder gewelf bedekt met platen. Vloer met zwartmarmeren tegels en witte ruitjes in de hoeken. Het houten retabel, met polychrome beschildering uit de 19de of 20ste eeuw, dateert vermoedelijk uit het einde van de 18de eeuw. Classicistische vormgeving met segmentboogfronton steunend op samengestelde, geblokte pilasters met sokkels en kapitelen. Centraal een groenbeschilderd veld versierd met bloemen en gevat in een houten lijst met gesculpteerde florale motieven met bekronende rondboog met hoofdje. Het bloemmotief komt ook voor op het fronton en de pijlers, onder de kapitelen van laatstgenoemde enkele gesculpteerde putti. Zijvleugels met gesculpteerde beeldjes van Sint-Jan-de-Doper met op de achtergrond wijnranken. De altaartafel met beschilderde Mariakroon, de grot met beelden van Onze-Lieve-Vrouw en Bernadette en het opschrift "IK BEN DE ONBEVLEKTE ONTVANGENIS" boven het retabel zijn van latere datum (eind 19de eeuw?). Op het retabel staat een Calvariekruis.

• DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 12, nr. 3, 1995, p. 127.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien