Landhuis Reedpool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Reedpool

Beschrijving

Dieper gelegen landhuis "Reedpool", bevindt zich temidden van een groot domein. Toegankelijk vanaf de Bruggesteenweg via een rechte aardeweg door een smal stuk land, de "Striepe". In 1947 gebouwd in opdracht van jonkheer Guillaume van Pottelsberghe de la Potterie (1902-1994) op het "Gentse Veld" en ontworpen door de architect Joseph Dewulf (Ruiselede). Gesitueerd tussen de biotopen zogenaamd de "Rietvijver" en het "Fonteintje", die tevens de inspiratie geven voor de Engelse naam, te zeggen reed = riet en pool = vijver.

Historiek

Door zijn huwelijk, in 1927, met Joanna de Ghellinck d'Elseghem komt een aantal gronden (circa 50 hectare), waaronder de Vorte Bossen in het bezit van Guillaume van Pottelsberghe de la Potterie. De families de Ghellinck de Walle en de Ghellinck d'Elseghem zijn verwant met het geslacht della Faille dat al in 1653 eigenaar is van het leengoed "Goed te Gallatas" in het noorden van Ruiselede met pachthoeve (zie Haantjesstraat nummer 7), land, bossen, meersen, vijvers en veldgebied.

In 1937 erft Joanna een aantal gronden van haar vader, Charles de Ghellinck. Haar man, Guillaume, start met het beheer van de Vorte Bossen, legt een moestuin aan en plant een boomgaard. Door zijn verzetsactiviteiten moet hij met zijn gezin tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduiken.
In 1947 laat hij te midden van landerijen en natuurgebieden het landhuis bouwen. In dat zelfde jaar geeft Joanna de Ghellinck opdracht tot het bouwen van het "Rietvijverkapelletje" langs een wandelweg in de noordoosthoek van het domein en palend aan het veld. Dit als dank voor de geboorte van een dochter en het overleven van haar man na zijn deelname in het verzet tijdens de oorlog. Op de verdieping worden vertrekken ingericht voor de weduwemoeder van Guillaume. Tussen 1952 en 1958 is Guillaume burgemeester van Ruiselede. Ondertussen blijft de familie actief tuin, landerijen en bossen onderhouden. In 1990 verwerft de vzw Natuurpunt een aantal ha van de Vorte Bossen (tussen Doom- en Kruiskerke), in 1998 uitgebreid tot 43,5 hectare en wordt het gebied natuurreservaat (zie Bruwaanstraat).

Het domein Reedpool beslaat heden 15 hectare bestaande uit weilanden, bos, akkers en 4 hectare parkgebied met dreven. De bewoners van het landhuis beheren de ecologische tuin met inheemse planten. Een deel van het huis wordt verhuurd als vakantiewoning.

Beschrijving

Landhuis geïnspireerd op de Engelse cottagestijl en opgetrokken in rode baksteen. Bestaat uit een langgestrekte vleugel met haakse korte vleugel onder schilddaken en enkele bijgebouwen. De twee bouwlagen onder schilddaken (leien) zijn duidelijk afgescheiden door kordon met druiplijst. Sobere architectuur met eenvoudige' rechthoekige muuropeningen, gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. Dakvlakken doorbroken door dakkapellen. Enkel imposante schouwlichamen met samengestelde schoorstenen in baksteen.

Gaaf interieur uit 1947. Vloeren in cementtegels of bekleed met parket, bewaarde houten deuren en vensters. Inkom met houten bordestrap en verzorgde trappaal en balustrade. Ruime eetkamer met monumentale houten schouw, haard bekleed met Delftse tegels en opschrift "ORA ET LABORA" in de schouwbalk. Op het plafond een cirkelvormige lijst rond de luster met drie maal het opschrift "PLUS EST EN LUY". Zitkamer met bruinmarmeren schouw en ingewerkte metalen kachel, plafond eveneens met cirkelvormig lijst en opschrift "MENS KEN UZELF", herhaald in het Grieks. Groot salon uitgevend op het terras, hier met opschrift "ALLES IN EEN" met Griekse herhaling. Tussen eetkamer en keuken bevindt zich een office. Oorspronkelijke keuken met vloer in cementtegels, brede schouw boven het kookgedeelte, ingemaakte kasten en muren gedeeltelijk bekleed met witte tegels.

Rietveldkapelletje, bakstenen pijlerkapel met betonnen nis en onder zadeldakje (daktegels). Beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Moeilijk bereikbaar.

• BRAET M., Het oude Goed della Faille, het leen te Galentas en familie de Kerckhove d'Ousselghem, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nr. 3, 2006, p. 151-158.
  • DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 12, nr. 3, 1995, p. 131-132.
  • DEGUFFROY G., DEPREDOMME J., Ruiseleedse plaatsnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nr. 4, 1993, p. 184.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien