Kasteeldomein van Steenhuize-Wijnhuize

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Omwald kasteel met omringend ommuurd park, gelegen ten zuiden van de kerk, opgetrokken in 1628, gerestaureerd in 1825. Hek met vroegere dreef ertegenover. Een gravure van Sanderus (1641), geeft de vroegere toestand weer: eenvoudig rechthoekig gebouw van twee bouwlagen met ronde hoektorens, onder tentdak met bolspits, ingeplant op klein, dubbel omwald eiland, bereikbaar via houten brug. Vier spietorentjes onder kegelvormige spits met appel- en peerbekroning. Voorgevel van zes traveeën, zijgevels van drie traveeën; centraal grote dakkapel met in- en uitgezwenkte top; kleine rechthoekige dakkapellen onder afgewolfde zadeldaken. Opvallende barokdeur geflankeerd door Toscaanse pilasters onder in- en uitgezwenkte bekroning met nis in de voorgevel.

Na aanpassing en "restauratie" met laatclassicistische inslag van 1825 bleef het volume bewaard: gepleisterde en beschilderde baksteenbouw op arduinen plint; aangepaste achthoekige hoektorens onder geknikte spits en vereenvoudigde centrale spits. Voorgevel van zeven traveeën, zijgevels van drie traveeën. Gekorniste kroonlijst op klossen. Rechthoekige muuropeningen. Getraliede vensters in souterrain. Beluikte vensters met arduinen lekdrempels. Voorgevel gemarkeerd door middenrisaliet: rechthoekige deur in omlijsting van arduin, geflankeerd door Toscaanse zuilen onder entablement met ijzeren balkon; bekronend deurvenster. Achtergevel met zelfde ordonnantie als voorgevel; rechthoekige deur in omlijsting van arduin onder druiplijst; grosso modo blinde zijgevels.

Ten zuiden, dienstgebouw van twee bouwlagen onder schilddak (leien), uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw. Voorgevel van vijf traveeën, zijgevel van twee traveeën, afgelijnd door middel van omlopend gekornist entablement, in voorgevel gemarkeerd door hoeklisenen. Middenrisaliet van drie traveeën. Segmentboogvormige bovenvensters in omlijsting van hardsteen onder gebogen druiplijstje. Begane grond met links, rechthoekige deur in omlijsting van hardsteen onder druiplijst. Getoogde poorten in het middenrisaliet, rechts verbouwde muuropeningen. Getoogde muuropeningen in zij- en achtergevels.

Daarachter U-vormig gegroepeerde dienstgebouwen uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Verder in het park, natuurstenen schandpaal. Rond, bepleisterd en beschilderd tuinpaviljoen onder kegelvormige spits, uit de 19de eeuw. Spitsboogvormige muuropeningen, ramen in ijzeren harnas; rechthoekige dakkapellen. Spitsbooggalerij in trompe-l'oeil op de bovenverdieping.

• SANDERUS A., Flandria Illustrata, deel I, boek IV, Colonae Agrippinae, 1641, heruitgave Tielt, 1973.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle