Hotel de la Carpe

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel de la Carpe

Beschrijving

Voormalig "HOTEL DE LA CARPE" (zie opschrift op oude foto). Samenstel van twee gelijke herenhuizen volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1865 ter vervanging van een ouder pand. Circa 1882 kent het huis nummer 7 een uitbreiding achteraan en wordt circa 1908 gedeeltelijk herbouwd.

Rode, verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen, zes en vier traveeën onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Gecementeerde en witbepleisterde lijstgevels in neoclassicistische stijl met cordons en imitatievoegen op de begane grond. Cementering en bepleistering dateren van na 1905, zie afbeelding op oude postkaart met onbepleisterde bakstenen gevel met omlopende fijne waterlijst bij de muuropeningen.

Nummer 7, met inrijpoort, is gaaf bewaard, bij nummer 9 is de begane grond verbouwd tot winkelpui. Muuropeningen met afgeronde hoeken en sluitstenen, geblokte en op de verdieping geprofileerde omlijstingen met onderdorpels steunend op versierde consoles. Entablement geritmeerd door kleine vensters, waaronder enkele blinde, afgewisseld met paneelwerk. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk, vensters met T-ramen.
De diepe tuinen, afgescheiden door roodbakstenen tuinmuren, geven uit op een bedieningsstraatje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1865/97, 1882/8, 1908/10.
  • DEPREDOMME J., Rond de bevrijding van Ruiselede in 1918, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 1, nr. 1, 1984, p. 42-43.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien