Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, locatie van de vroegere "Strokot-" of "Schalkleemolen".  Deze houten staakmolen op teerlingen stond op een enclave in de heerlijkheid Schalklede, de Schalkledeakker, eigendom van de heren van Poeke. Een leenverhef voor de Graaf van Vlaanderen vermeldt in 1365 een leen en molenwal van Schalklede maar wellicht stond hier al veel langer een molen. "Scalclethe" wordt reeds vermeld in het "Liber Traditionum" (1042) van abt Wichard, waarin hij het bezit van de Sint-Pietersabdij beschrijft. en zou in Ruiselede de oudst bekende naam zijn.

In 1466 is er sprake van "den Schalcledemolen" en in 1529 van een Schalkledemolenwal. Daarna duikt de molen regelmatig in meerdere bronnen op. In 1566 krijgt de nieuwe eigenaar bij schenking de opdracht een molen te bouwen ter vervanging van een verdwenen molen. In 1569 komt de naam "Stroomeulen" voor, in 1577 wordt in een document "behuisde hofstede en koornmeulen genaamd de Stroomeulen" genoteerd. Op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques staat "Schalclee muellene". Volgens De Flou komt in 1641 "Schoocot Molen / Stroocot Molen" voor. In 1686 wordt de houten teerlingmolen afgebeeld in het renteboek van de heerlijkheid Sint-Pieters-Schalklede. Op een kaart van 1690 genoteerd als "Claput(Claphulle)Moulin" zie de nabijgelegen wijk Klaphulle (zie Klaphullestraat). Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat "Stroocot Meulen". De molen geeft tevens de naam aan de uitgestrekte wijk "Het Strokot" en aan een nu gesloopte herberg (huidig nummer 10).

De bijhorende hoeve kent in de 19de en 20ste eeuw meerdere wijzigingen. Volgens kadastergegevens wordt circa 1879 het woonhuis vergroot en rond 1882 ten westen ervan een landgebouw opgetrokken. Afbraak van de molen circa 1911 en rond 1945 uitbreiding van het woonhuis en de schuur met geïncorporeerde stal. In 1964 plaatsen van een arduinen gedenkplaat in de straatgevel met opschrift "1566 1914 / SCHALKLEE- OF / STROKOT - MOLEN".

Het erf, met grint bedekt, is toegankelijk via smeedijzeren hekken met links een bijkomende persoonsdoorgang. Boerenhuis dwars op de straat georiënteerd, uitzicht van circa 1879 eventueel met oudere kern. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen). Gecementeerde voor- en achtergevel met imitatievoegen. Rechthoekige muuropeningen met gecementeerde omlijsting. Stoep met cementtegels.
Schuur met stal ten noordwesten van het woonhuis. Bruine, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), gewijzigde muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1879/97, 1882/10, 1911/10, 1945/37.
  • Rijksarchief Gent, Fonds Sint-Pieters I, nr. 256.
  • DEGUFFROY G., Ons Doomkerke 1956-1983, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 4, nr. 2, 1987, p. 87-92.
  • DEGUFFROY G., Ruiseleeds Molenrepertorium, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 14, nr. 2, 1997, p. 89-91.
  • DEGUFFROY G., DEPREDOMME J., Ruiseleedse plaatsnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nr. 4, 1993, p. 188, p. 193-194.
  • DEPREDOMME J., Ruiseleedse gebouwen en plaatsnamen op de Grenskaart van 1627, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 2, nr. 2, 1985, p. 87-92.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien