Kasteel ten Bosch

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel ten Bosch

Beschrijving

"Kasteel ten Bosch" met voortuin en parkje, heden (anno 1978) bloemkwekerij. Dubbelhuis van twee bouwlagen, vijf traveeën onder mansardedak (nok parallel met straat, leien); gedateerd "Leon Blancqaert 1869" op gevelsteen in de achtergevel. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels (linkerzijgevel beraapt) met neoclassicistische inslag. Dakkapel met boogfronton tussen oeils-de-boeuf aan voorgevelzijde. Voorgevel met middenrisaliet van één travee, geblokte hoekpilasters. Verhoogde begane grond: hoge arduinen sokkel afgelijnd door een geprofileerde cordon met betraliede rechthoekige keldervensters. Voorts horizontaliserende, gekorniste puilijst, arduinen cordon (ter hoogte van de lekdrempels der bovenvensters) en bekronend gekornist entablement met casementen en tandlijst. Beluikte rechthoekige benedenvensters met geprofileerde lekdrempels. Getoogde bovenvensters in geprofileerde omlijstingen met licht neorocaille-getinte suitsteen. Rechthoekige vleugeldeur met steektrap; bovenlicht met sierlijke gesmeed ijzeren waaier; rechthoekige geprofileerde omlijsting van arduin.

Achtergevel met zelfde gevelcompositie. Bovenvensters zonder versierende sluitsteen en eenvoudige rechthoekige deur met bovenlicht (voorheen venster).

Rechterzijgevel : groot rondboogvenster met ijzeren tracering, twee kleine rondboogvensters en een halfrond venster.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle