Hof te Melckenbeeck

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Melckenbeeck

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Melckenbeeck, hoeve

Beschrijving

Door bomen beschaduwde gesloten hoeve met voortuintje, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Tijdens de Franse revolutie fungeerde de schuur als kapel. Bakstenen gebouwen en houten schuur onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), rondom een kleine gekasseide rechthoekige binnenplaats belommerd door een treurwilg. Rechthoekige inrijpoort opgenomen in dienstgebouw. Boerenhuis onder geknikt zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Aan de straatkant, opnieuw gevoegde voorgevel met geknikt aandak, muurvlechtingen, windwijzer met haantje op top. Respectievelijk drie en twee traveeën. Zoldervenstertje in top. Steekboogvormige muuropeningen in omlijstingen van kleine baksteen met oren, neuten, geprofileerde druiplijsten met oren. Bovenlicht van deur met roedeverdeling. Witgeschilderde lijstgevel aan erfzijde: drie traveeën met twee dakkapellen met laadluiken; gecementeerde plint, rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels, houten lateien. Getoogde deur met bovenlicht (roedeverdeling) in een omlijsting van gesinterde baksteen met imitatiesleutel, imposten, negblokken en onder getoogd druiplijstje met oren. Achtergevel met geknikt aandak met vlechtingen, gedateerd 1785 door middel van muurankers.

Aanleunend witgeschilderd stalletje van twee traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); steekboogdeur en houten kruiskozijn aan erfzijde. Oude schuur met houten bebording (Vlaamse en mechanische pannen). Stal en open bergplaats met bakoven (Vlaamse pannen) tegenover het woonhuis. Aan straatzijde: schuur onder afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen) met brede inrijpoort en afgeronde hoek.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle