• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kleine hoeve

Beschrijving

Kleine hoeve grosso modo daterend van "1926" zie datering in rechter zijgevel huis. Een achteringelegen ouder huis behoort tot een oudere hoevesite die als dusdanig reeds op het primitief kadasterplan (circa 1828) aangeduid is met een aantal nutsgebouwen, onder meer een dichter bij de straat gelegen bakhuis gelegen in een boomgaard. Bij de mutatie van 1869 wordt de bakoven afgebroken en vervangen door een klein huis. Bij de mutatie van 1882 wordt de hoeve uitgebreid met landgebouwen. Bij de mutatie van 1939 worden zowel het huis als de nutsgebouwen vergroot of mogelijk herbouwd. Dit komt grotendeels overeen met de huidige gebouwenconstellatie. Vanwege de datering "1926" in de rechter zijgevel van het huis kan gesteld worden dat het kadaster deze verbouwing meer dan een decennium te laat registreert. In weide gelegen hoevesite van circa 1926. Boerenhuis met geïncorporeerde stalling onder doorgetrokken zadeldak (blauw geglazuurde Vlaamse pannen), geknikte dakoverstek op gootlijst op klossen, laadvenster onder klimmend dak. De voorgevel van het huis is naar de straat gericht: heiligennisje, getoogde muuropeningen, bewaard houtwerk van luiken (vensters niet zichtbaar tijdens veldwerk). In de rechter zijgevel (stalling) jaartal "1926" en erboven kruis aangebracht in gele baksteen. Op het achtererf, bakhuis met lager ovenhuisje (zadeldaken, Vlaamse en mechanische pannen), gebouwd tussen 1926 en 1936.
Ten noorden van het huis en bakhuis, stalling, en wellicht ook schuurvolume (voorgeplaatst volume), gebouwd tussen 1926 en 1936.
Voorts kleine stalling, gebouwd tussen 1926 en 1936, aalpomp.

Achtergelegen 19de-eeuws huis van oudere hoevesite (vervallen toestand), als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828). Bij de mutatie van 1897 samenvoeging van twee huizen tot één huis (na eerdere opdeling). In 1941 erfenis maar volgens schets ook verbouwingen aan huis en nutsgebouw. Baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), gecementeerde erfgevel met rechthoekige muuropeningen, luiken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1869/5, 1882/6, 1897/8 1939/5, 1941/50, 1949/17 (site aan de straat).
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1897/8, 1941/50 (achtergelegen site).

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie