Halfvrijstaand burgerhuis

Beschrijving

Halfvrijstaande woning op hoek met Schoolwegel. Volgens kadastergegevens gebouwd in 1857 na afbraak oudere tweewoonst. Volgens dezelfde bron wordt de woning in 1881 verbreed in noordelijke richting en wordt in 1894 langsheen de Schoolwegel een lang smal volume aangebouwd. Op een foto van 1916 is de woning afgebeeld met links een aanpalende ruime tuin aan de straatzijde afgesloten door een hoge bakstenen muur.

Breedhuis van drie traveeën, een afgeschuinde hoektravee onder afsnuiting en twee bouwlagen. Zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen) en omkaste kroonlijst. Verankerde baksteenbouw met plint en toegangstrap in blauwe hardsteen en uitspringende strekkenlaag onder dakrand. Rechthoekige muuropeningen onder strek. Behouden paneeldeur en vernieuwde ramen met T-indeling.

Links lager volume van twee bouwlagen onder een lessenaarsdak. Rode baksteen en gele baksteen voor poortomlijsting. Korfboogpoort nu ingevuld door raam, daarboven rondbogige, beluikte laadopening.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1857/3, 1882/11, 1894/5.
  • LOWIE M., Handzame 1801-1976 dit was onze gemeente, Aartrijke, 1994, p. 55, 133 (iconografie).
  • LOWIE M., Handzame, ons dorp tijdens de Grote Oorlog!, in Jaarboek van de heemkundige kring "Crekel Beke", Kortemark, 2000, p. 98.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie