• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis volgens kadastergegevens opgetrokken in 1840 en gedeeltelijk gereconstrueerd en vergroot in 1891. Naar verluidt vroegere notariswoning. Breedhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (bruine mechanische pannen). Behouden houten kroonlijst op kleine klossen. Verankerde (sierankers) baksteenbouw met witgeschilderde, bepleisterde lijstgevel afgewerkt met schijnvoegen, cordonlijst en geprofileerde vensteromlijstingen bekroond door floraal ornament. Plint in blauwe hardsteen. Rechthoekige muuropeningen waarin recente ramen met T-indeling en behouden deels beglaasde paneeldeur met tweeledige gietijzeren grille.

Centrale gang met terrazzovloer en omlijstende banden en ornamenten in mozaïek. Behouden paneeldeuren, plankenvloeren, witmarmeren schouwen. Opkamer waaronder halfverdiepte kelder met tongewelf en grijsgesmoorde terracottategels.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1840/2, 1891/4.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie