Huis Victor Ampe met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Victor Ampe

Beschrijving

"Huis Victor Ampe" in een eclectische baksteenarchitectuur. Vrijstaande woning met rechts gekasseide oprit naar achterliggende tuin, afgesloten door smeedijzeren hek tussen roodbakstenen pijlers. Volgens kadaster opgetrokken in 1905 na afbraak van oudere woning.

Verankerde (sierankers) rode baksteenbouw van zes traveeën onder leien mansardedak waarin vier dakkapellen onder geknikt tentdak met smeedijzeren topbekroning. Kroonlijst op klossen. Als risaliet uitgewerkte toegangs- en naastliggende travee onder trapgevel waarin venster, bekroond door smeedijzeren windvaan. Muurdammen op hoeken. Rechthoekige muuropeningen onder rondbogige ontlastingsbogen (risaliettraveeën) of segmentbogige ontlastingsbogen (overige traveeën). Gevel horizontaal belijnd door doorgetrokken blauwhardstenen boven- en onderdorpels. Plint in blauwe hardsteen waarin deels bewaarde gietijzeren voetenschraper. Bakstenen segmentboogfries op hardstenen consoles. Behouden ramen met T-indeling en paneeldeur.

Gaaf bewaard interieur met gestucte plafonds en lambrisering, marmeren schouwen, kleurrijke cementtegelvloer en oorspronkelijke deuren en trappen.
Achterliggend gekasseid erf, ruime sier- en moestuin en taxusprieel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1906/11.
  • KINNAER C., Woning Victor Ampe. Een architectuurhistorisch onderzoek in functie van een aanvraag tot bescherming (onuitgegeven studie), Gent, 2004.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie