Boerenburgerhuis Dewulf met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

"Woning Dewulf", 18de-eeuws renteniershuis gelegen midden in de dorpskom. Woning beschermd als monument en omgeving met onder meer voortuin, gietijzeren hek en bakstenen pijlers aan de straatzijde, de cichorei-ast, de Mariagrot, de oudere beplanting met onder meer buxushagen als dorpsgezicht.

Boerenburgershuis midden een grote siertuin, waarin onder meer buxushagen en grote bolvormige buxusstruiken. Aan straatzijde afgezet door middel van gietijzeren hek boven laag bakstenen muurtje. Erftoegang tussen vierkante bakstenen pijler. Links voor de woning een Mariagrot opgebouwd uit restanten van Duitse bunkers opgeblazen na de Eerste Wereldoorlog.

Stoep van baksteen en Doornikse kalksteen voor het woonhuis, gekasseid erfje achteraan. Laag dubbelhuis van vijf traveeën onder mansardedak (leien, nok parallel aan de straat), centrale houten dakkapel onder zadeldak. Gedateerd door middel van jaarankers "1783". Gele baksteenbouw. Vermoedelijk in de tweede helft van de 19de eeuw voorzien van nieuw parement aan voorgevelzijde. Kalkbepleistering met rode beschildering afgewisseld met witte beschildering voor de geblokte hoekbanden, vensteromlijstingen en voor de getoogde deuromlijsting onder geprofileerde druiplijst waaronder tandlijst. Blauwbeschilderde blauwhardstenen plint. Geprofileerde houten gootlijst op uitgelengde consoles. Getoogde muuropeningen. Blauwhardstenen onderdorpels 19de-eeuws houtwerk: kruisramen met luiken; deels beglaasde paneeldeur. Gaaf bewaarde 18de-eeuwse achtergevel van drie traveeën en twee opkamertraveeën rechts. Getoogde vensteropeningen, onder meer twee kelderopeningen voorzien van tralies en onderdorpels van gesinterde baksteen. Getoogde deuropening. Behouden houtwerk: schuiframen met geprofileerde wisseldorpel, luiken, deur met geprofileerde tussendorpel en voorzien van gedeeld bovenlicht beveiligd door middel van diefijzers aan binnenzijde. Zijgevels voorzien van muurvlechtingen en getoogde vensteropeningen onder meer enkele gedicht. Oculus in de rechter zijgeveltop.

Interieur. Behouden 18de-eeuwse plattegrond getypeerd door centrale gang, welke voor- en achterdeur met elkaar verbindt met links een kamer en de kelder- en zoldertrap en de opkamer en rechts twee opeenvolgende kamers. Eenbeukige kelder onder kruisgewelf toegankelijk via bakstenen trapje. Rode terracottategelvloer. Twee kaarsnissen in linkermuur; kamers links en rechts vooraan: plafonds voorzien van 19de-eeuws stucwerk zie florale motieven. Keuken achteraan rechts. Schouw voorzien van geprofileerde houten schouwbalk en staanders en haard van gesinterde bakstenen. Onderdorpels van witblauw geglazuurde tegels. Opkamer links toegankelijk via gebogen trapje van zwartgesinterde baksteen. Rode terracottategelvloer. Houten balkenroostering.

Zolder. Getelmerkt 18de-eeuws krukgebint van vier traveeën met een dubbele geschoorde makelaar. Houten (planken) dakbeschot. Recentere aanbouw rechts tegen de achtergevel.

Ten oosten achter het woonhuis klein 19de-eeuws stalletje onder zadeldak (nok loodrecht op woonhuis).
Ten westen aan de straat gelegen, cichorei-ast gedateerd "1820" zie jaarsteen in de straatgevel. Bakstenen gebouw onder kort overstekend zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Sobere erfgevel. Meer uitgewerkte straatgevel verlevendigd door middel van getoogde muurvakken en muurvlechtingen; getoogde muuropeningen, onder meer een laadluik. Rechts aanleunend, twee 19de-eeuwse wagenhuizen in rode baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel met de straat).

• Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, Archiefnr. W/01672.
  • Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, Fotoarchief.