Domein Huize Ronkenburg

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Domein Huize Ronkenburg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huize Ronkenburg

Beschrijving

Huize Ronkenburg, sinds 1938 klooster van de Zwartzusters van Aalst. De "Heerlijkheid van Ronkenburg" was circa 1625 de belangrijkste der drie heerlijkheden van Lede. Oorspronkelijk "Hof ten Bossche" geheten, een slot dat behoorde aan de proost van Nijvel (1546). De geuzen brandden het omwalde herenkasteel met kerk en huizen gedeeltelijk af. Tijdens de Franse revolutie diende de kerk tot gevangenis.

Heden recent aangepast classicistisch gebouw uit de tweede helft van de 18de eeuw; zij- en achtergevels ingesloten door nieuwe gebouwen en omgeven door park met vijvers. Tweelaags gebouw van vijf traveeën onder mansardedak. Gecementeerde voorgevel op arduinen plint, geblokte hoekpilasters en middenrisaliet dat bekroond wordt met heraldische ornamenten. Deels gedichte segmentboogvensters (voorheen beluikt). Nog originele geprofileerde arduinen deurlijst op neuten met fijne gravering in het kwarthol beloop, siersluitsteen en hoekornamenten, markerende geprofileerde druiplijst met gestrekte uiteinden. De achtergevel vertoont dezelfde indeling; de begane grond is echter ingesloten door nieuwe bouw.

De alleenstaande kapel werd in 1958 tot noodkapel omgebouwd naar ontwerp van architect Vleurick. Eénbeukige zaalkerk van één bouwlaag en zeven traveeën onder mansardedak met klokkentorentje boven portaal; vlakke koorafsluiting; gekoppelde rondboogvensters in bakstenen omlijstingen. Voorgevel aan straatkant tussen oude belendende muren, steekboogpoort en oculus erboven.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle