• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Achteringelegen hoeve opklimmend tot de 18de eeuw. Bestaande uit een vrijstaand boerenhuis, stal, schuur en recente nutsgebouwen rond een onverhard erf, toegankelijk via lange, onverharde erfoprit. De Ferrariskaart (1770-1778) toont twee gebouwen in elkaars verlengde op het einde van een dreef tussen de Calfoortstraat en de Handzamevaart. Op het primitief kadasterplan (circa 1827) zijn het boerenhuis en de schuur opgetekend als eigendom van de Diksmuidse heelmeester Woets. Volgens het kadaster wordt het boerenhuis in 1838 uitgebreid aan de achterzijde en zou de stalling dateren van 1856. Gelijkaardige weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845) (zie illustratie). Het kadaster registreert de vergroting van de schuur en stalling in 1958.

Ten zuidoosten van het erf, boerenhuis. Naar verluidt oorspronkelijk een tweewoonst met één toegang. Er zouden twee kelders zijn, één met een balkenroostering en één met een tongewelf. Gele, verankerde baksteenbouw van vijf traveeën + twee opkamertraveeën onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Rechter zijgevel met aandak, muurvlechtingen en een hartvormig metselteken in rode baksteen. De linker zijgevel vertoont een geblokte, staande bouwnaad (zie verbouwing van 1838). Stoot- en lintvoegen afgewerkt met dagstreep. Licht getoogde muuropeningen onder strek met smalle voeg, onderdorpels in grijsgemoorde klompjes en dito terracottategels. Bewaarde ramen met T-indeling en grote roedeverdeling en zichtbaar vergaard met 'deuvels'. Twee rechthoekige keldervensters onder rollaag. In rechter zijgevel, een vroegere laadopening onder rollaag (nu ingevuld door raam) en een kleiner venster onder rollaag.

Ten noordwesten van het erf, stal met geïncorporeerd wagenhuis. Linker zijgevel gedateerd door middel van jaarsteen "1848". Gele, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen) met aandaken en muurvlechtingen. Licht getoogde en rechthoekige muuropeningen. Bewaarde stoep van bakstenen op hun kant.

Ten zuiden van het erf, schuur. Gele, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Zijgevels voorzien van aandaken en muurvlechtingen. Lagere aanbouw onder verlengd dakvlak. Gedeeltelijk aangepaste muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Werken, 1839/3, 1859/9, 1890/17, 1958/9.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie