erfgoedobject

Molenaarswoning van de Tukmolen

bouwkundig element
ID
9133
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9133

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamde "Tukmolen", verwaarloosde houten windmolen, open staakmolen met buitenkruier uit de 18de eeuw, vermoedelijk 1723.

Aan de straatkant, molenaarshuis uit de 19de eeuw met deels vernieuwde aanhorigheden, gegroepeerd rondom een rechthoekig geplaveid erf. Ten noordwesten, ijzeren inrijpoort, daarnaast molenaarshuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen en cementpannen). Verankerd bakstenen gebouw met beschilderde en beraapte erfgevel. Aflijnende halfronde lijst. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde hoeken. Beluikte vensters in gecementeerde en geschilderde omlijsting, arduinen lekdrempels. Deur in vlakke omlijsting van arduin. Bakstenen achtergevel (straatkant) met rechthoekige keldervensters en rechthoekige beluikte en getraliede vensters met arduinen lateien en lekdrempels. Rechts, gecementeerde zijpuntgevel. Links, in het verlengde van het molenaarshuis, langsschuur met rechthoekige poort. Verder haakse onbelangrijke aanhorigheden.

  • DHANENS E. 1950: Aanwijzende fotografische inventaris van het Belgisch patrimonium voor kunst en geschiedenis, Canton Aalst, Archives centrales et laboratoires, Brussel, 12.

Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De Tukmolen was een windmolen van het type houten staakmolen met open voet die aan de zuidoostzijde van het perceel stond en waarvan de oorsprong zeker teruggaat tot midden 15de eeuw. In 1763 werd de molen volledig herbouwd. In 1993 werd de molen op deze locatie afgebroken. Onderdelen werden hergebruikt voor de bouw van de Nieuwe Bossenaarmolen in Maarkedal. De molenaarswoning en aanhorigheden zijn op de site bewaard. De vroegere molenaarswoning onderging in vergelijking met de tekst uit 1978 volgende wijzigingen: het dak en de ramen zijn vernieuwd, er zijn geen getraliede en beluikte vensters meer, de zijgevel is niet meer gecementeerd maar geïsoleerd. Bij deze vernieuwingen werd de erfgoedwaarde van de woning gerespecteerd.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in Oost-Vlaanderen (2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Molenaarswoning van de Tukmolen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9133 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.