Villa Rodemont

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Rodemont

Beschrijving

"Villa Rodemont", alleenstaande woning met cottage-invloeden, volgens kadaster opgetrokken in 1911 in opdracht van Leopold Declercq-Debal uit Roeselare. Volgens literatuur opgetrokken in opdracht van Constant Vandemoortele. Bij de bouw van de villa wordt wordt een dikke kleilaag aangetroffen, die aanleiding geeft tot de oprichting van de steenbakkerij Vandemoortele in 1914. Wordt gerenoveerd op het moment van opname (2008).

Vrijstaande woning van één bouwlaag onder vernieuwd schild- en zadeldak (nok parallel met straat). Aan de straatzijde een houten vijfzijdige erkeruitbouw op bakstenen basis. Getoogde muuropeningen onder strek met alternerend gebruik van witte baksteen, thans veelal doorgetrokken naar onder. Witbakstenen banden. Overhoekse steunberen op de hoeken, gebruik van natuursteen voor de hoekblokken. Gecementeerde plint met voegwerkimitatie. Haakse puntgevel met rondboogvenstertje, vakwerkimitatie en bebording.

Aan de zuidzijde een traptorentje op vierkant grondplan met leien tentdak, spitse dakvenstertjes met bebording. Geleed door natuursteenbanden, kleine rechthoekige muuropeningen. Verbouwd bijgebouw ten westen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1912/8.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien