• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Outer

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Outer

Beschrijving

Voorheen gesloten hoeve, gelegen tegenover de kerk. Heden langgestrekt gedeelte (nok parallel aan de straat) met links, lagere dwarsschuur en woonhuis, en haaks tot woonhuis verbouwd gedeelte met aanleunende stal; grosso modo met uitzicht uit de 19de eeuw, doch opklimmend tot de 18de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), aan straatzijde gecementeerd en van imitatievoegen voorzien, aan erfzijde gekalkt en gepikt. Overige dienstgebouwen afgebroken.

L-vorming boerenhuis gelegen aan straatzijde; één bouwlaag, drie traveeën en een links gelegen deurtravee ondergebracht in lagere schuur; rechthoekige keldergaten; rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels, gecementeerde versiering in de borstweringen, houten rolluikkasten; witgeschilderde traditionele zandstenen korfboogdeur met verankerde sluitsteen (18de eeuw); versierde kroonlijst en houten daklijstbalkjes. Recente garagepoort rechts.

Haaks gedeelte van vijf traveeën, één bouwlaag met rechthoekig keldergat en deur onder houten latei; verhoogde begane grond. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels en houten lateien; rechts getralied zandstenen kloosterkozijn (18de eeuw).

Aanpalende, smallere stal met rechthoekige muuropeningen onder houten lateien; armpomp. Linkerzijgevel met aandak.

Ten zuiden dwarsschuur met witgeschilderde verankerde zandstenen korfboogpoort; sierlijke daklijstbalkjes aan erfzijde.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle