Woonstalhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonstalhuis

Beschrijving

Woonstalhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw, stal verbouwd circa 1865, kleine stal ten oosten, oorspronkelijke langsschuur gesloopt circa 1899; afgepaald domein met moestuin (ten noordwesten) en boomgaard (ten noorden). Verbouwd tot woning in 1988.

Rechthoekig woonstalhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen); onderkelderd aan noordoostzijde; later aanbouwsel onder aansluitend lessenaarsdak (kunstleien) aan noordwestzijde. Verankerde baksteenbouw op gecementeerde en gepikte plint. Deels begroeide zuidoostgevel met rechthoekig betralied en beluikt venster onder houten latei en dubbele ontlastingsboog (zie voormalig kruiskozijn). Korfboogdeur in omlijsting van gesinterde baksteen onder blinde oculus in beschilderde omlijsting met kruis. Stal met rechthoekige poort en deur onder houten latei. Doorlopende, bepleisterde, kwarthol geprofileerde daklijst. Noordoostelijke zijtuitgevel gemarkeerd door muurvlechtingen; betraliede keldermonden (sporen van gekalkt kruis) en opkamervenstertjes met houten lateien. Voorts beluikt en betralied rechthoekig venster met arduinen onderdorpel waarop merkteken. Korfboogluiken in top. Gecementeerde zuidwestelijk gelegen zijgevel. Intact bewaarde indeling met onder meer moos en bepleisterde balken in woonkamer. Eenvoudige rechthoekige bakstenen stal onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen); steekboogdeuren.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Berlaar, schetsen 1865/30, 1899/23.