Download als CSV-bestand
Tonen in Google Earth
Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Relicten

Je zoekopdracht leverde 35 resultaten.

Vorige [ 1 2 ] Volgende

Dorpswoningen

Bieststraat 65, 69, Bierbeek (Vlaams-Brabant)

Vrijstaand, in kern 19de-eeuws boerenburgerhuis, volgens de huidige bewoonster geboortehuis van Eugène Raemaekers, burgemeester van Lovenjoel van 1929 tot 1933.

Gesloten hoeve

Bieststraat 81, Bierbeek (Vlaams-Brabant)

Intacte, in oorsprong semi-gesloten hoeve uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, mooi ingeplant op de driesprong van de Bieststraat met de Kasteelstraat. Het geheel werd kadastraal ingetekend in 1918.

Wegkapel

Bieststraat zonder nummer, Bierbeek (Vlaams-Brabant)

Deze eenvoudige neogotische wegkapel, naar verluidt toegewijd aan Maria, Moeder van de Vrede, werd opgericht in 1903, zoals blijkt uit de aanwezige jaarsteen boven de deur.

Modelhoeve

Bijzondereweg 10-12, Bierbeek (Vlaams-Brabant)

Het Zoötechnisch Centrum is momenteel een proefhoeve van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven.

Watermolen Heystmolen

Bijzondereweg 8, Bierbeek (Vlaams-Brabant)

Al in 1354 is er sprake van de watermolen van Lovenjoel toen die met alle bijhorigheden en de vijver door het klooster van Hertogeneiland te Gempe (Sint-Joris-Winge) verkocht werd aan Wouthier Corshout, ontvanger van de hertog van Leuven.

Mechanische maalderij

Bruulstraat 20, Bierbeek (Vlaams-Brabant)

Mechanische maalderij Vanautgaerden, gebouwd ter vervanging van de hier gelegen windmolen.

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Bruulstraat zonder nummer, Bierbeek (Vlaams-Brabant)

De kapel is gelegen binnen een omhaagd (haagbeuk) perceeltje op de parking van een warenhuis. Ze werd gebouwd in het begin van de jaren 1950 ter vervanging van een oudere eind-19de-eeuwse kapel.

Hoeve Duquet

Dreef 1-3, Bierbeek (Vlaams-Brabant)

Heden gesloten hoeve, volgens literatuurgegevens voorheen gekend onder de naam Calverhof (1590) of Duyfhuyshof (1681).

Schuur

Dreef 2, Bierbeek (Vlaams-Brabant)

Op de hoek met Wonewei bleef een schuur bewaard die deel uitmaakte van het kasteeldomein van het Felixhof: ze werd kadastraal geregistreerd als 'nouvelle construction' in 1864.

Instelling Salve Mater

Groot Park 1-9, 13-19, Bierbeek (Vlaams-Brabant)

Dit omvangrijke, neotraditioneel ensemble werd opgericht halverwege de jaren 1920 als neuro-psychiatrische kliniek Salve Mater en bestaat uit diverse paviljoenen verspreid in het noordelijke deel van het oorspronkelijke kasteelpark.

Kasteel de Spoelberch

Groot Park 2, 10, Bierbeek (Vlaams-Brabant)

In oorsprong classicistisch kasteel gelegen in de zuidwestelijke hoek van het Groot Park, ten oosten van de Heystmolen.

Burgerhuis

Groot Park 4, Bierbeek (Vlaams-Brabant)

Dit traditionele burgerhuis met ruime, omhaagde tuin is gelegen binnen het kasteeldomein nabij de oostelijke ingang; het pand werd kadastraal geregistreerd als 'reconstruction totale' in 1849, opgetrokken door burggraaf Maximiliaan de Spoelberch en is toegankelijke vanop de beukendreef die oorspronkelijk de verbinding vormde tussen kerk en kasteel.

Dorpshoeve

Keizerstraat 47, Bierbeek (Vlaams-Brabant)

Karakteristiek boerenburgerhuis met links aangebouwde dwarsschuur, gelegen op de hoek met de Kerkstraat en kadastraal geregistreerd als nieuwbouw in 1921/1922 op naam van weduwe Karel Seldeslachts-Stienlet.

Hoeve Streephof

Keizerstraat 51-53, Bierbeek (Vlaams-Brabant)

Volgens literatuurgegevens zou de oorspronkelijke hoeve opklimmen tot 1746; op de Ferrariskaart van 1771-1778 is er inderdaad al bebouwing aangeduid op deze plaats.

Hoeve Seldeslachts

Keizerstraat 55, Bierbeek (Vlaams-Brabant)

De aankoop van het perceel door 'Aloïs Seldeslachts-Van Schoonbeek, gemeentesecretaris van Lovenjoul' werd kadastraal geregistreerd in 1900; de woning wordt op dat ogenblik ingetekend als nieuwbouw.

Parochieschool

Kerkstraat 1, Bierbeek (Vlaams-Brabant)

Voormalige parochiale meisjesschool of zustersschool, vandaag Cultureel Centrum 't Stichelke.

Medisch pedagogisch instituut Ave Regina

Klein Park 1, Bierbeek (Vlaams-Brabant)

De instelling Ave Regina bestaat uit vier, nagenoeg identieke, symmetrisch ingeplante vleugels ten noorden en ten zuiden van de rechte toegangsweg tot het oude 'Hof ten Poele', dat ten oosten van de instelling ligt.

Kasteel Felixhof

Klein Park 1, Bierbeek (Vlaams-Brabant)

Het Felixhof is gegroeid uit het Hof ten Poele, een hoeve die tot landhuis werd omgevormd en zijn huidige benaming kreeg van de laatste telg van de Spoelberchgeneratie die het bewoonde. Het is gelegen ten oosten van de symmetrisch opgetrokken vleugels van Ave Regina en in de as van de verbindingsweg tussen kerk en kasteel.

Gesloten hoeve

Langestraat 1, Bierbeek (Vlaams-Brabant)

Vandaag gesloten hoeve gelegen op de hoek van de Langestraat en de Rijsmortelstraat; ten noorden van de hoeve zijn nog sporen van een vroegere boomgaard. Volgens buurtbewoners was hier eertijds een afspanning.

Sint-Ermelindiskapel

Sint-Ermelindisstraat zonder nummer, Bierbeek (Vlaams-Brabant)

Deze kleine bedevaartkapel is gelegen aan de rand van het Bruulbos.

Vorige [ 1 2 ] Volgende