Gekoppeld aan

Vigliuscollege

Vigliuscollege of College van de Tarweschoof

In 1569 geopend door Viglius, voorzitter van de Geheime Raad en kanselier van het Gulden Vlies. Gebouw in traditionele bak- en zandsteenstijl (sporen van halve kruisvensters), tussen 1751 en 1755 gewijzigd en aangepastin Lodewijk XV-stijl: jaartal 1755 op de poort. Gevel voorzien van steekboogramen met omlijsting en sluitsteen. Steekbooginrijpoort ingewerkt in het arduinen risaliet: met Franse voegen versierde muurpijlers op sokkels dragen het steekboogvormig hoofdgestel gemarkeerd door een rocaillesleutel; daarboven het deurvenster van de bel-etage, geflankeerd door loofwerk en dunne pilasters die een gebogen fronton dragen. Nieuwe wijzigingen tijdens de 19de eeuw; onder meer dichtmetselen van vensters enzovoort; sinds 1830 als kazerne gebruikt.

Bron: Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.

Auteurs: Genicot, Luc; Sansen, Hadewych; Van Aerschot, Suzanne; Vanhove, Jacqueline & de Crombrugghe, Anne

Datum: 1971

Uri: https://id.erfgoed.net/teksten/42177

U kunt deze tekst citeren als:

Genicot, Luc; Sansen, Hadewych; Van Aerschot, Suzanne; Vanhove, Jacqueline & de Crombrugghe, Anne 1971: Vigliuscollege [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42177 (geraadpleegd op ).