Download als CSV-bestand
Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Je zoekopdracht leverde 7548 resultaten.

Vorige [ 1 .. 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 .. 378 ] Volgende

Den Bonten Mantel

Wisselstraat 14, Antwerpen (Antwerpen)

Voormalig rijhuis "den Bonten Mantel", huidig hoekhuis Grote Markt-Wisselstraat. Werd in 1947 herbouwd door de firma Kreglinger naar ontwerp van architect Henri Van Dijk, nadat het voor de verbreding van de Wisselstraat (1877) afgebroken was.

Geen afbeelding beschikbaar

Zandvlietsluis en Berendrechtsluis

Zandvlietsluis zonder nummer, Antwerpen (Antwerpen)

Zandvlietsluis van 1967 en Berendrechtsluis van 1989. Oliehydraulische klapbruggen: Zandvlietbrug van 1967 en Frederik Hendrikbrug van 1984, Berendrechtbrug van 1985 en Oudendijkbrug van 1987.

Woning en bakkerij Vanderstukken

Zurenborgstraat 41-43, Antwerpen (Antwerpen)

Brutalistische rijwoning met achterliggende industriële bakkerij in opdracht van Walter Vanderstukken, naar een ontwerp door de architect Walter Steenhoudt uit 1967, opgetrokken in 1968. Voor het nieuwbouwproject werden twee neoclassicistische rijhuizen en een beluik met vier gekoppelde arbeiderswoningen uit het laatste kwart van de 19de eeuw gesloopt.

Woning met kantoren en bakkerij Bruinhart

Zurenborgstraat 45-47, Antwerpen (Antwerpen)

Postmodernistische eengezinswoning met kantoren en industriële bakkerij, gebouwd in opdracht van de nv Bruinhart, naar een ontwerp door de architect Lut Prims uit 1980-1983.

Woning en studiebureau Pfeffermann

Zurenborgstraat 6-8, Antwerpen (Antwerpen)

Eengezinswoning met kantoren van het studiebureau BTC, gebouwd in opdracht van Oscar Pfeffermann, naar een ontwerp door de architecten Herman De Winter en Herman Van Hunsel uit 1976-1977.

Flatgebouw

Zusters van Onze-Lieve-Vrouwstraat 2A, Antwerpen (Antwerpen)

Kleinschalig flatgebouw op de hoek Gildestraat, opgetrokken in 1979 naar opdracht van G. Bresseleers en F. Ponette, tweede prijs in de Baksteenprijs van 1980. Baksteenbouw met verspringende volumes, gemarkeerd door erkers. Open traphal aan Zusters van Onze-Lieve-Vrouwstraat, open parkeerruimte met ijzeren hek aan Gildestraat.

Orgel parochiekerk Sint-Arnoldus

Tiegem (Anzegem)

In 1833 werd hier een orgel geplaatst door Ch.-L. van Houtte; in 1897 werd het verkocht aan de nieuwe wijkkerk van Waregem-Nieuwenhove, waar het nog tot 1929 dienst deed. In 1897 (na de verbouwing van de kerk van Tiegem) werd een nieuw orgel geleverd door Pierre Schyven.

Geen afbeelding beschikbaar

Orgel parochiekerk Sint-Stephanus

Vichte (Anzegem)

Het orgel werd in 1890-1891 geplaatst door Pierre Schyven in de oude parochiekerk. In 1973 werd het Schyven-orgel naar de nieuwe kerk verhuisd. Bij die overplaatsing werd het instrument licht gewijzigd.

Kasteel Hemsrode

Hemsrode 3, Anzegem (West-Vlaanderen)

Hemsrode nr. 3. Kasteel z.g. "Hemsrode". Volledig omwalde en deels ommuurde site, bestaande uit kasteel (voormalig koetshuis), en bijgebouwen en buiten de omwalling gelegen hoeve (cf. Ouden Heirweg nr. 4). Vierkante omwalling met twee uitlopers naar het zuiden en één bredere naar het noordwesten.Toegangsdreef, vertrekkend aan de Kalkstraat afgezoomd door beuken en vervolge

Hoeve met losse bestanddelen

Hofdries 7, Anzegem (West-Vlaanderen)

Hofdries nr. 7. Historische hoeve met 19de-eeuws uitzicht maar in kern teruggaand tot de 18de eeuw. Site aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als hoeve met U-vormige opstelling en op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1846) met semi-gesloten opstelling.Heden hoeve met semi-gesloten opstelling bestaande uit bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom onverhard erf met linde voor het woonhuis.

Monument voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide Wereldoorlogen

Kapellestraat zonder nummer, Anzegem (West-Vlaanderen)

Kapellestraat z.nr. Monument voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide Wereldoorlogen, gesigneerd "J. POLLET, AVELGEM". Opgericht in 1905 en vanaf de Eerste Wereldoorlog gewijd aan de gesneuvelden en opgeëisten. In oorsprong standbeeld van Sint-Arnoldus te paard op arduinen sokkel. Het oude monument werd vermoedelijk reeds een eerste maal vervangen na de Tweede Wereldoorlog

Sint-Vincentius instituut

Kerkstraat 86, Anzegem (West-Vlaanderen)

Kerkstraat nr. 86. <italic>Sint-Vincentius instituu</italic>t. Oorspronkelijk armenschool en weeshuis opgericht door pastoor Karel Derache, de eerste gebouwen werden in gebruik genomen in 1828. Huidig complex, deels opgetrokken in 1927 en deels in 1939 en 1945.Drie, aan de straat gelegen klassenvleugels en één vleugel loodrecht op de straat ingeplant. Lijstgevels van rode of bruine bakstee

Sint-Stephanus en Sint-Theodoricuskerk

Oudenaardestraat zonder nummer, Anzegem (West-Vlaanderen)

Oudenaardestraat z.nr. <italic>Sint-Stephanus en Sint-Theodoricuskerk</italic>Moderne georiënteerde zaalkerk van 1962 naar ontwerp van C. Vastesaeger. Campanile op zuidwestelijke hoek van latere datum.De nieuwe kerk komt er op initiatief van een speciaal opgericht bouwcomité onder voorzitterschap van E. Bekaert en van het gemeentebestuur met burgemeester C. Matthys. Inzegening op 7 oktober

Gedenkzuil

Pastoor Verrieststraat zonder nummer, Anzegem (West-Vlaanderen)

Pastoor Verrieststraat z.nr. Gedenkzuil voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers (Eerste en Tweede Wereldoorlog) gesigneerd door "K. LATEUR", beschaduwd door een treurwilg en gelegen tussen de militaire en de gemeentelijke begraafplaats. JACOBS M., <italic>Zij, die vielen als helden.... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen</italic>, de

Enkelhuis uit de jaren 1940-1950

Pieter Busschaertstraat 2, Anzegem (West-Vlaanderen)

Pieter Busschaertstraat nr. 2. Vermoedelijk directeurswoning van naastgelegen bedrijf. Enkelhuis uit de jaren 1940-1950 van rode baksteen verfraaid door granito lateien. Pannen schilddak. Bewaarde deur in portaal met afgeronde hoeken oplopend in erker.

Boerenarbeidershuis

Schellebellestraat 5, Anzegem (West-Vlaanderen)

Schellebellestraat nr. 5. Vrijstaand boerenarbeidershuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw met naastgelegen kapel uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Dubbelhuis met lijstgevel van rode baksteen, licht getoogde muuropeningen met behouden schuiframen, vernieuwde luiken.Bedehuisje op rechthoekige plattegrond, puntgevel van rode baksteen doorbroken door licht getoogde deuropening.

Kapel van 1954

Schellebellestraat zonder nummer, Anzegem (West-Vlaanderen)

Schellebellestraat z.nr. Kapel van "1954" cf. datering in kruis, beschaduwd door twee lindebomen. Bedehuis van witbeschilderde baksteen op rechthoekige plattegrond. Lijstgevel oplopend in puntgevel doorbroken door steekbogige muuropening en gemarkeerd door overhoekse muurdammen en steunberen.Witbeschilderd interieur met H. Hartbeeld.

Dubbele woning van 1986

Stientjesstraat 60-62, Anzegem (West-Vlaanderen)

Stientjesstraat nr. 60/62. Dubbele woning van 1986 naar ontwerp van S. Beel (Brugge). Het gebouw is geconcipieerd om zonder verdere verbouwing omgevormd te kunnen worden tot één ruime woning.Hedendaagse woning die contrasteert met de naastgelegen historische hoeve z.g. "<italic>'t goed ten Heede</italic>". Langgestrekt volume, combinatie van zwarte baksteen en hout onder gebogen bedaking.

Goed te Corbie

Varentstraat 27, Anzegem (West-Vlaanderen)

Historische hoeve "Goed te Corbie" of "Goed ter Zele", gelegen nabij de dorpskern, ten zuidoosten van de kerk. De hoeve vormde het centrum van de gelijknamige heerlijkheid en was in het bezit van de abdij van Corbie, heren van Kaster. De oudste vermeldingen gaan terug tot 1200.

Kapel Ter Nood van 1951

Waashoek zonder nummer, Anzegem (West-Vlaanderen)

Waashoek z.nr./ Tjampensstraat. Kapel z.g. "TER NOOD" van 1951 cf. gevelsteen. Bedehuisje van rode baksteen op tweeledige plattegrond, pannen zadeldak. Puntgevel doorbroken door boogvormige muurnis met calvarie en opschriften "IN ONZEN NOOD HEER ONTFERM U ONZER" (bovenaan) en "MET AL VERGRUIZELDEN EN VERZWONDEN/ TE NIETE WAS'T EN AL VERGAAN/ MAAR PAL EN BIJNA ONGESCHONDEN/ BLEVEN HLM (?) M

Je zoekopdracht leverde 7548 resultaten.

Vorige [ 1 .. 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 .. 378 ] Volgende