Download als CSV-bestand
Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Je zoekopdracht leverde 7570 resultaten.

Vorige [ 1 .. 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 .. 379 ] Volgende

Orgel parochiekerk Sint-Arnoldus

Tiegem (Anzegem)

In 1833 werd hier een orgel geplaatst door Ch.-L. van Houtte; in 1897 werd het verkocht aan de nieuwe wijkkerk van Waregem-Nieuwenhove, waar het nog tot 1929 dienst deed. In 1897 (na de verbouwing van de kerk van Tiegem) werd een nieuw orgel geleverd door Pierre Schyven.

Geen afbeelding beschikbaar

Orgel parochiekerk Sint-Stephanus

Vichte (Anzegem)

Het orgel werd in 1890-1891 geplaatst door Pierre Schyven in de oude parochiekerk. In 1973 werd het Schyven-orgel naar de nieuwe kerk verhuisd. Bij die overplaatsing werd het instrument licht gewijzigd.

Kasteel Hemsrode

Hemsrode 3, Anzegem (West-Vlaanderen)

Hemsrode nr. 3. Kasteel z.g. "Hemsrode". Volledig omwalde en deels ommuurde site, bestaande uit kasteel (voormalig koetshuis), en bijgebouwen en buiten de omwalling gelegen hoeve (cf. Ouden Heirweg nr. 4). Vierkante omwalling met twee uitlopers naar het zuiden en één bredere naar het noordwesten.Toegangsdreef, vertrekkend aan de Kalkstraat afgezoomd door beuken en vervolge

Hoeve met losse bestanddelen

Hofdries 7, Anzegem (West-Vlaanderen)

Hofdries nr. 7. Historische hoeve met 19de-eeuws uitzicht maar in kern teruggaand tot de 18de eeuw. Site aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als hoeve met U-vormige opstelling en op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1846) met semi-gesloten opstelling.Heden hoeve met semi-gesloten opstelling bestaande uit bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom onverhard erf met linde voor het woonhuis.

Monument voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide Wereldoorlogen

Kapellestraat zonder nummer, Anzegem (West-Vlaanderen)

Kapellestraat z.nr. Monument voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide Wereldoorlogen, gesigneerd "J. POLLET, AVELGEM". Opgericht in 1905 en vanaf de Eerste Wereldoorlog gewijd aan de gesneuvelden en opgeëisten. In oorsprong standbeeld van Sint-Arnoldus te paard op arduinen sokkel. Het oude monument werd vermoedelijk reeds een eerste maal vervangen na de Tweede Wereldoorlog

Sint-Vincentius instituut

Kerkstraat 86, Anzegem (West-Vlaanderen)

Kerkstraat nr. 86. <italic>Sint-Vincentius instituu</italic>t. Oorspronkelijk armenschool en weeshuis opgericht door pastoor Karel Derache, de eerste gebouwen werden in gebruik genomen in 1828. Huidig complex, deels opgetrokken in 1927 en deels in 1939 en 1945.Drie, aan de straat gelegen klassenvleugels en één vleugel loodrecht op de straat ingeplant. Lijstgevels van rode of bruine bakstee

Sint-Stephanus en Sint-Theodoricuskerk

Oudenaardestraat zonder nummer, Anzegem (West-Vlaanderen)

Oudenaardestraat z.nr. <italic>Sint-Stephanus en Sint-Theodoricuskerk</italic>Moderne georiënteerde zaalkerk van 1962 naar ontwerp van C. Vastesaeger. Campanile op zuidwestelijke hoek van latere datum.De nieuwe kerk komt er op initiatief van een speciaal opgericht bouwcomité onder voorzitterschap van E. Bekaert en van het gemeentebestuur met burgemeester C. Matthys. Inzegening op 7 oktober

Gedenkzuil

Pastoor Verrieststraat zonder nummer, Anzegem (West-Vlaanderen)

Pastoor Verrieststraat z.nr. Gedenkzuil voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers (Eerste en Tweede Wereldoorlog) gesigneerd door "K. LATEUR", beschaduwd door een treurwilg en gelegen tussen de militaire en de gemeentelijke begraafplaats. JACOBS M., <italic>Zij, die vielen als helden.... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen</italic>, de

Enkelhuis uit de jaren 1940-1950

Pieter Busschaertstraat 2, Anzegem (West-Vlaanderen)

Pieter Busschaertstraat nr. 2. Vermoedelijk directeurswoning van naastgelegen bedrijf. Enkelhuis uit de jaren 1940-1950 van rode baksteen verfraaid door granito lateien. Pannen schilddak. Bewaarde deur in portaal met afgeronde hoeken oplopend in erker.

Boerenarbeidershuis

Schellebellestraat 5, Anzegem (West-Vlaanderen)

Schellebellestraat nr. 5. Vrijstaand boerenarbeidershuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw met naastgelegen kapel uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Dubbelhuis met lijstgevel van rode baksteen, licht getoogde muuropeningen met behouden schuiframen, vernieuwde luiken.Bedehuisje op rechthoekige plattegrond, puntgevel van rode baksteen doorbroken door licht getoogde deuropening.

Kapel van 1954

Schellebellestraat zonder nummer, Anzegem (West-Vlaanderen)

Schellebellestraat z.nr. Kapel van "1954" cf. datering in kruis, beschaduwd door twee lindebomen. Bedehuis van witbeschilderde baksteen op rechthoekige plattegrond. Lijstgevel oplopend in puntgevel doorbroken door steekbogige muuropening en gemarkeerd door overhoekse muurdammen en steunberen.Witbeschilderd interieur met H. Hartbeeld.

Dubbele woning van 1986

Stientjesstraat 60-62, Anzegem (West-Vlaanderen)

Stientjesstraat nr. 60/62. Dubbele woning van 1986 naar ontwerp van S. Beel (Brugge). Het gebouw is geconcipieerd om zonder verdere verbouwing omgevormd te kunnen worden tot één ruime woning.Hedendaagse woning die contrasteert met de naastgelegen historische hoeve z.g. "<italic>'t goed ten Heede</italic>". Langgestrekt volume, combinatie van zwarte baksteen en hout onder gebogen bedaking.

Goed te Corbie

Varentstraat 27, Anzegem (West-Vlaanderen)

Historische hoeve "Goed te Corbie" of "Goed ter Zele", gelegen nabij de dorpskern, ten zuidoosten van de kerk. De hoeve vormde het centrum van de gelijknamige heerlijkheid en was in het bezit van de abdij van Corbie, heren van Kaster. De oudste vermeldingen gaan terug tot 1200.

Kapel Ter Nood van 1951

Waashoek zonder nummer, Anzegem (West-Vlaanderen)

Waashoek z.nr./ Tjampensstraat. Kapel z.g. "TER NOOD" van 1951 cf. gevelsteen. Bedehuisje van rode baksteen op tweeledige plattegrond, pannen zadeldak. Puntgevel doorbroken door boogvormige muurnis met calvarie en opschriften "IN ONZEN NOOD HEER ONTFERM U ONZER" (bovenaan) en "MET AL VERGRUIZELDEN EN VERZWONDEN/ TE NIETE WAS'T EN AL VERGAAN/ MAAR PAL EN BIJNA ONGESCHONDEN/ BLEVEN HLM (?) M

Orgel kerk Sint-Martinus

Ardooie (Ardooie)

In 1934 werd een nieuw orgel geplaatst, door J. Anneessens. Het werd andermaal vernield, in mei 1940. Het huidige orgel is van P. Anneessens (Menen), bouwjaar 1953. Dezelfde voerde een algehele revisie uit in 1975.

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangen (wijk De Tassche)

Ardooie (Ardooie)

Nieuw orgel van Jos. Loncke & Zonen (Esen), gebouwd in 1963 en in 1967 overgeplaatst in de nieuwe kerk.

Orgel kerk Sint-Martinus

Koolskamp (Ardooie)

Een orgel, afkomstig uit het Rijke Klaren-klooster in Brugge, en waarschaanlijk met nog hoge erfgoedwaarde, ging verloren in de Eerste Wereldoorlog. In de Interbellum-periode was er vermoedelijk geen orgel aanwezig. In 1951 werd op het West-doksaal een nieuw orgel gebouwd door Jos. en P. Loncke (Esen). Rond 2007 werd ook het Busschaert-orgel uit de voorgoed gesloten parochiekerk van Bossuit overgeplaatst naar de kerk van Koolskamp, als koororgel.

Hoeve

Ardooisestraat 23, Ardooie (West-Vlaanderen)

Hoeve bestaande uit 20ste-eeuwse gebouwen, gelegen op oudere site op de zuidelijke hoek met de Sint-Maartensstraat, reeds zichtbaar op de Ferrariskaart (1770-1778) als drie gebouwen rond een centraal erf.

Burgerhuis

Beverensestraat 11, Ardooie (West-Vlaanderen)

Burgerwoning, gebouwd in 1913 voor Pieter Lestaeghe uit Ardooie. Gevelkapelletje opgericht na de bevrijding in 1944, oorspronkelijk in een nis opgesmukt met Oosterse tapijten.

Dorpswoning

Blekerijstraat 7, Ardooie (West-Vlaanderen)

Woning met art-decogetinte siercementering, opgetrokken in de jaren 1930 voor A. Strynck-Vankeirsbilck, pas geregistreerd bij kadaster in 1939. In 1958 laat Roger Strynck-Vandeghinste, leermeester van de vakschool, de woning vergroten (mogelijk een verdieping toegevoegd).

Je zoekopdracht leverde 7570 resultaten.

Vorige [ 1 .. 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 .. 379 ] Volgende