Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6668 resultaten


ID: 92292 | Bouwkundig element

Orgels parochiekerk Sint-Elooi

Overleiestraat (Kortrijk)
Het doksaalorgel werd in 1904 gebouwd door G. Cloetens (Brussel Sint-Gillis), in 1927 hersteld door J. Anneessens, en is thans buiten gebruik. Het koororgel werd in 1992 gebouwd door J. Bruggeman (Marke); het merendeel van het pijpwerk is pijpwerk dat weggenomen is uit het doksaalorgel van 1904.


ID: 60060 | Bouwkundig element

Appartementsgebouw De Bloeze

Overleiestraat 29, Rekollettenstraat 2A (Kortrijk)
Winkelpand "De Bloeze" naar ontwerp van architect A.L. Geers (Kortrijk) van 1947 in vormentaal voortbouwend op de interbellumarchitectuur.


ID: 61071 | Bouwkundig element

Villa

Pieter Breughelstraat 3 (Kortrijk)
Opvallende woning van 1972, naar ontwerp van André Goddeeris. In elkaar grijpende massieve volumes bestaande uit betonskelet met invullingen in baksteenmetselwerk en horizontale vensterpartijen.


ID: 60109 | Bouwkundig element

Verenigingslokaal

Plein 100 (Kortrijk)
Verenigingslokaal, gesitueerd in het park. Expo-architectuur uit de jaren 1950, zie V-vormige bedaking. Aan parkzijde beglaasde hoek, aan straatzijde uitgewerkt als overdekt wachthok.


ID: 60093 | Bouwkundig element

School Onze-Lieve Vrouw ter Engelen met tuin

Plein 14 (Kortrijk)
Omstreeks 1711 wordt tussen het Plein en de Leie een versterking gebouwd, met name een aarden vesting omgeven door water, het zogenaamde "Fort". Het Fort verdwijnt in 1782. De school dankt haar officieuze naam aan deze versterking.


ID: 60957 | Bouwkundig element

Villa

Pontestraat 21 (Kortrijk)
Vrijstaand diephuis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw in regionaal geïnspireerde stijl onder pannen zadeldak met klimmende dakvensters. Puntgevel met rondboogdeur, beluikte vensters en houten balkon.


ID: 60110 | Bouwkundig element

Tentoonstellingspaviljoen Expo 58

Pottelberg (Kortrijk)
In oorsprong één van de twee hoofdpaviljoenen van de Groep Stedebouw op de wereldtentoonstelling van 1958 te Brussel, de "Expo '58". Het paviljoen wordt ontworpen door de architecten Robert Goffaux en Vandenberghe en opgetrokken door de "Kortrijkse Kunstwerkstede gebr. De Coene". Stedebouw groepeerde drie gebouwen en de Eterniettoren, onderling verbonden met een passerelle in open lucht, van waarop een zicht werd geboden op de maquette van de ideale stad voor 30.000 inwoners.


ID: 61072 | Bouwkundig element

Goed te Tollenaers

Preshoekstraat 180 (Kortrijk)
Historische hoeve, het "Goed ter Tollenaers" (zie naambord erfoprit), centrum van het gelijknamige leen afhankelijk van het grafelijk kasteel van Kortrijk. De oudste vermelding gaat terug tot 1365, wanneer Jan de Tolnaere eigenaar was. Tot 1585 bleef het leen en de hoeve in handen van de familie de Tolnaere. Daarna werd het goed aangekocht door Alard de Fourmentrou, een handelaar. De hoeve bleef eigendom van de familie tot 1669. In de 18de eeuw was de hoeve in het bezit van Jean-Baptiste de Ghellinck, "burgemeester" van Kortijk.


ID: 306587 | Landschappelijk element

Twee opgaande lindes als vredesbomen

President Rooseveltplein (Kortrijk)
Centraal op het President Rooseveltplein, op het graspleintje, staan twee opgaande lindes. Deze bomen zijn aangeplant als vredesbomen.


ID: 60569 | Bouwkundig element

Pastorie met bijgebouwen en omwalling

Processiestraat 33 (Kortrijk)
Voormalige pastorie met deels bewaarde omwalling, thans in gebruik als woonhuis. De pastorie wordt vermoedelijk op het einde van de 18de eeuw opgetrokken. Ze staat niet afgebeeld op de Ferarriskaart (1770-1778). Op een oudere, niet gedateerde kaart staat ze afgebeeld als een versterkte, omwalde vesting. De wal werd doorbroken door een poortgebouw met ophaalbrug. Op het perceel, dat toen heel de hoek tussen de Processie- en Priesteragestraat innam staan nog twee kleinere gebouwen afgebeeld. De pastorie wordt als dusdanig ook afgebeeld op het primitief plan van het kadaster (1835) en de Atlas der Buurtwegen (1843).