Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6668 resultaten


ID: 89723 | Bouwkundig element

Site van het vlasvezelbereidingsbedrijf Malysse

Brugsesteenweg 457-459, 465-471, 475 (Kuurne)
Voomalige site van het vlasvezelbereidingsbedrijf opgericht door vlaskoopman Jan Malysse in 1892, zie kadastrale gegevens, later ververij-weverij NV. Fenaux. Site bestaande uit voormalige woonhuizen, burelen, magazijnen en werkhuizen, gelegen tussen de Brugsesteenweg en de Haantjesstraat.


ID: 89933 | Bouwkundig element

Wegkapelletje

Haantjesstraat (Kuurne)
Recent wegkapelletje ingewerkt in afsluitingsmuurtje. Puntgevel met beglaasde en getraliede rondboognis in omlijsting van zwarte baksteen.


ID: 89776 | Bouwkundig element

Vlashandelaarswoning met vlaszwingelarij en schuur

Hoevedreef 10 (Kuurne)
Burgerwoning met bijhorend vlaszwingelarij en schuur opgetrokken in 1935 en uitgebreid in 1940 en 1957, zie kadastrale gegevens, in opdracht van Jozef Leconte-Verhaeghe, vlaswerker. In 1935 wordt de woning met bijhorend magazijn gebouwd. In 1940 wordt het bedrijf uitgebreid met een tweede magazijn en zwingelarij, met 11 zwingelmolens en 1 zwingelturbine. In 1957 wordt de site uitgebreid met een langgestrekt volume aan de Groenestraat.


ID: 89783 | Bouwkundig element

Gemeentelijke Begraafplaats

Kasteelstraat (Kuurne)
Dieper in gelegen omhaagde begraafplaats op rechthoekige plattegrond, aangelegd tussen 1963 en 1964, ter vervanging van het oude kerkhof dat rondom de Sint-Michielskerk was gelegen (zie Marktplaats).  De begraafplaats is bereikbaar via een korte geasfalteerde laan met haag en meidoorn.


ID: 89790 | Bouwkundig element

Hippodroom

Kattestraat 188 (Kuurne)
Na de sluiting van de nabijgelegen renbaan te Harelbeke werd in 1962 de hippodroom van Kuurne geopend, naar ontwerp van architect Marcel Holvoet. Circa 1981 wordt een nieuwe tribune geplaatst, naar ontwerp van architect Jean-Pierre Felt.


ID: 89798 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Koning Albertstraat 64-66 (Kuurne)
Hedendaagse rijwoning met dokterspraktijk ontworpen door architect Herman Jult in 1976, in opdracht van Dr. Baekelandt. Baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak. Inspringend ten opzichte van de rooilijn en met licht vooruitspringend volume onder plat dak met beboomd terras.


ID: 89804 | Bouwkundig element

Putjeskapel

Koning Boudewijnstraat (Kuurne)
De huidige kapel, heropgebouwd in 1987, vervangt een oudere kapel van 1775, die werd afgebroken omwille van de verbreding en rechttrekking van de straat. Opgetrokken uit dankbaarheid voor de bescherming van de tegenover gelegen hoeve tijdens de Spaans-Franse oorlog. De kapel stond oorspronkelijk aan de erfoprit van de hoeve. Eenvoudige baksteenbouw op rechthoekige plattegrond, leien zadeldak. Puntgevel met strekken, bekroond door ijzeren kruis.


ID: 89802 | Bouwkundig element

Vrijstaande villa

Koning Boudewijnstraat 126 (Kuurne)
Vrijstaande villa volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1946. Typerend parement van gele baksteen geaccentueerd door het gebruik van oranje baksteen voor onder meer sokkel en portaal.


ID: 89803 | Bouwkundig element

Historische hoeve

Koning Boudewijnstraat 136 (Kuurne)
Dieper in gelegen historische hoeve. Ten zuidoosten van de site loopt de Vaarnewijkbeek.


ID: 89811 | Bouwkundig element

Klooster en school

Kortrijksestraat 12 (Kuurne)
Vrije lagere school. De geschiedenis van het klooster met bijhorende school gaat terug tot 1872, wanneer op de gronden van landbouwer Pieter Verhaeghe een "huis, school, plaats en gebouw" worden gebouwd, zie kadastrale gegevens. Vermoedelijk gaat het om een klassenvleugel in het westen (nok loodrecht op de straat) en kloosterhuis in het noorden. Aan de straat situeert zich een klein poortgebouwtje. In 1896 wordt de school in noordelijke richting uitgebreid met een klassenvleugel, in opdracht van kloosterlinge J. Vandeputte uit Hulste.