Download als CSV-bestand
Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Je zoekopdracht leverde 7570 resultaten.

Vorige [ 1 .. 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 .. 379 ] Volgende

Molenromp

Trieststraat 41, Assenede (Oost-Vlaanderen)

Molenromp van een stenen korenwind- en stoommolen, voorheen gelegen tegenover een oude houten molen, reeds opgetekend op de Ferrariskaart van 1771-1778 en verdwenen in 1923, en tevens eigendom van dezelfde molenaarsfamilie Neyt.

Watertoren

Trieststraat zonder nummer, Assenede (Oost-Vlaanderen)

Zuilvormige watertoren van 1961. Cilindrische zuil opgetrokken van witte bakstenen, zonder onderscheid tussen kuipgedeelte en voet, onder een plat dak met een dakpaviljoen, met betonnen inzetkuip (1000 m3) en centrale steunconstructie die via kruisbalken ook de wand schraagt.

Molenaarshof bij Ventmolen

Vent 6, Assenede (Oost-Vlaanderen)

Voormalig "molenaarshof", hoeve bij de verdwenen Ventmolen, een houten spillemolen-korenwindmolen. De laatste molen verving een oudere molen opklimmend tot de 16de eeuw. In 1921-22 vervallen tot puin en gesloopt. Maalderij gestopt circa 1958. Rechts naast het voormalig molenaarshuis werd in 1970 een nieuwe villa aangebouwd.

Vrije Basisschool

Weststraat 7, Assenede (Oost-Vlaanderen)

Vrije basisschool. Stichting van een klooster en school door de zusters van de H. Vincentius a Paulo van Opwijk in 1870 in een bestaand herenhuis aan de straat, ter beschikking gesteld door mevrouw Franck-Ribeuville. Uitgebreid met klaslokalen en een grote zaal in 1879. In 1925 werd door de vzw Parochiale werken een nieuw schoolgebouw opgericht achter in de tuin.

Orgel parochiekerk Sint-Amelberga

Bossuit (Avelgem)

Rond 1990 werd een nieuw orgel gemaakt door Ph. Busschaert; een kleine hoeveelheid pijpwerk uit het Anneessens-orgel werd hierbij herbruikt. De speeltafel, en mogelijks ook de orgelkast, bevatten onderdelen die wellicht gerecupereerd zijn uit ouder neo¬gotisch meubilair (dat in deze kerk aanwezig was?). Na het definitief sluiten van de kerk in 2007 werd het Busschaert-orgel overgeplaatst naar de kerk van Koolskamp.

Gedenkteken

Bevrijdingslaan zonder nummer, Avelgem (West-Vlaanderen)

Bevrijdingslaan z.nr. Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers en de opgeëisten (Eerste en Tweede Wereldoorlog). Heldenmonument opgericht in 1952, na gunstig advies gegeven door de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen in 1951. Uitvoering door Lattenist (steenkapper, Avelgem) en F. Kieckens (decorateur, Aalst).Monument, bestaande uit een dubbele trede va

Burgerhuis met apotheek

Doorniksesteenweg 11, Avelgem (West-Vlaanderen)

Doorniksesteenweg nr. 11. Apotheek, cf. voorstelling van hert op zijgevel. Burgerhuis, volgens bouwplan van 1949 naar ontwerp van P.A. Pauwels (Kortrijk) met natuurstenen lijstgevel op arduinen plint. Licht vooruitspringend middenrisaliet oplopend in driehoekig fronton. Rechthoekige muuropeningen met rozet in boogveld. Deels vernieuwd schrijnwerk. GEMEENTEARCHIEF AVELGEM, <italic>Bouwaa

Art-decoburgerhuis

Doorniksesteenweg 127, Avelgem (West-Vlaanderen)

Doorniksesteenweg nr. 127. Art-decoburgerhuis uit de jaren 1940, getypeerd door de doorgetrokken erker en de decoratieve metselverbanden. Fraai portaal met geelgeglazuurde tegels, bewaard houtwerk met glas-in-loodboven- en zijlichten.

Half vrijstaand burgerhuis

Doorniksesteenweg 140, Avelgem (West-Vlaanderen)

Doorniksesteenweg nr. 140. Half vrijstaand burgerhuis, volgens bouwplan van 1948 naar ontwerp van J.M. Joris (Gent). Lijstgevel van rode baksteen, balkon recent met marmer bekleed. Rechthoekige en ronde muuropeningen verfraaid door roodgeglazuurde tegels. Fraaie behouden ijzeren deur. Voorheen ook deur op de hoek, thans gewijzigd in venster. GEMEENTEARCHIEF AVELGEM, <italic>Bouwaanvrage

Geen afbeelding beschikbaar

Spinnerij Leurent met onmiddellijke omgeving

Doorniksesteenweg 151 (Avelgem)

De spinnerij Leurent ook gekende als de Groote Fabrieke met onmiddellijke omgeving, namelijk de directeurs- en conciërgewoning en kantoorgebouw, gelegen te Avelgem, is beschermd als dorpsgezicht.

Geen afbeelding beschikbaar

Spinnerij Leurent

Doorniksesteenweg 151 (Avelgem)

De spinnerij Leurent ook gekende als de Groote Fabrieke te Avelgem, is beschermd als monument.

Spinnerij Leurent

Doorniksesteenweg 151-153, Avelgem (West-Vlaanderen)

Voormalige spinnerij "Leurent" (Arlitex) of in de volksmond "De groote fabrieke"; waarvan hoofdgebouw, opslagplaats, koelvijver, schoorsteen, brandstofpomp en spoorlijn beschermd zijn als monument bij M.B. van 8/12/2000, onmiddellijke omgeving, directeurs- en conciërgewoning en kantoorgebouw beschermd als dorpsgezicht bij M.B. van 8/12/2000.

Hedendaagse burgerwoning

Doorniksesteenweg 211, Avelgem (West-Vlaanderen)

Doorniksesteenweg nr. 211. Hedendaagse burgerwoning volgens bouwplan van 1999 naar ontwerp van V. Deprez (Zwevegem). Eerste bouwlaag bekleed met cederhout met horizontaal doorgetrokken vensters, tweede bouwlaag voorzien van gele crepi. Zinken zadeldak. GEMEENTEARCHIEF AVELGEM, <italic>Bouwaanvragen</italic> 874.1, nr. 99/106.

Mira van de Waterhoek, bronzen beeld

Doorniksesteenweg 32, Avelgem (West-Vlaanderen)

Doorniksesteenweg z.nr. Mira van de Waterhoek. Bronzen beeld naar ontwerp en uitvoering van M. Demeyere (Avelgem) van 1997. MARTYN G., <italic>Een wandeling door Avelgem met Stijn Streuvels. Foto's van toen en nu. Citaten uit Streuvels' werk</italic>, Avelgem, 2004, p. 34.

Twee burgerhuizen en ijzerhandel

Doorniksesteenweg 83, Avelgem (West-Vlaanderen)

Doorniksesteenweg nr. 83. IJzerhandel z.g. "COPPIN" met tweede ingang langs de Vijverhoek. Samenstel van twee burgerhuizen met aangepaste begane grond uit het begin van de 20ste eeuw en naastgelegen winkel/woonhuis uit de jaren 1940. Lijstgevels van rode baksteen met decoratief uitgewerkt parement. Pui van zwartgeglazuurde tegels.Interieur met lanterneau op de eerste verdieping.

Eengezinswoning

Driesstraat 24, Avelgem (West-Vlaanderen)

Driesstraat nr. 24. Woning, vermoedelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw voorgevel volgens bouwplan aangepast in 1961 en gesigneerd door "G. MARTIJN AVELGEM". Cementering tussen eerste en tweede bouwlaag met abstracte tekening gesigneerd door "L. HOLVOET". GEMEENTEARCHIEF AVELGEM, <italic>Bouwaanvragen</italic> 874.1, nr. 61/044.

Half vrijstaande villa

Etienne Balcaenstraat 40, Avelgem (West-Vlaanderen)

E. Balcaenstraat nr. 40. Half vrijstaande villa uit de jaren 1940. Dubbelhuis van rode baksteen, licht vooruitspringende deurtravee oplopend in gecementeerde geveltop.

Sint-Jan-Berchmanscollege

Kasteelstraat 10, 14, Avelgem (West-Vlaanderen)

Sint-Jan-Berchmanscollege, schoolcomplex bestaande uit twee aan de straat gelegen moderne klassenvleugels, dieper in gelegen neogotische kapel en klassenvleugel (dwars op de straat), waarachter klassenvleugel uit de jaren 1950 (evenwijdig aan de straat). Het complex wordt deels opgetrokken op gronden, vrijgekomen na afbraak van verschillende delen van het kasteel v

Geen afbeelding beschikbaar

Kasteel Scheldeburcht

Kasteelstraat 5 (Avelgem)

Oorspronkelijk waren twee vleugels van het kasteel Scheldeburcht te Avelgem, beschermd als monument. De noordwestelijke vleugel werd echter gesloopt in 1957 zonder toestemming voor de uitbreiding van het Sint-Jan Berchmanscollege.

Modernistische eengezinswoning

Kerkstraat 15, Avelgem (West-Vlaanderen)

Kerkstraat nr. 15. Modernistisch geïnspireerd woonhuis uit de jaren 1940 gebouwd in opdracht van Dr. Lobel. Lijstgevel van rode baksteen getypeerd door in- en uitspringende muurvlakken. Gevelbreed balkon op de eerste bouwlaag. MARTIJN G. (RED.), <italic>Een wandeling door Avelgem met Stijn Streuvels, Foto's van toen en nu, citaten uit Streuvels' werk</italic>, Avelgem, 2004, p. 66.

Je zoekopdracht leverde 7570 resultaten.

Vorige [ 1 .. 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 .. 379 ] Volgende