Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6668 resultaten


ID: 92190 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Martinus

Koolskamp (Ardooie)
Een orgel, afkomstig uit het Rijke Klaren-klooster in Brugge, en waarschaanlijk met nog hoge erfgoedwaarde, ging verloren in de Eerste Wereldoorlog. In de Interbellum-periode was er vermoedelijk geen orgel aanwezig. In 1951 werd op het West-doksaal een nieuw orgel gebouwd door Jos. en P. Loncke (Esen). Rond 2007 werd ook het Busschaert-orgel uit de voorgoed gesloten parochiekerk van Bossuit overgeplaatst naar de kerk van Koolskamp, als koororgel.


ID: 208176 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ardooisestraat 23 (Ardooie)
Hoeve bestaande uit 20ste-eeuwse gebouwen, gelegen op oudere site op de zuidelijke hoek met de Sint-Maartensstraat, reeds zichtbaar op de Ferrariskaart (1770-1778) als drie gebouwen rond een centraal erf. Vrijstaande woning op L-vormig plattegrond met haakse zadeldaken, (respectievelijk mank- en gewolfd zadeldak) met houten kroonlijst. Groot bijgebouw aan oostzijde in gele baksteen onder geknikt zadeldak.


ID: 207452 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Beverensestraat 11 (Ardooie)
Burgerwoning, gebouwd in 1913 voor Pieter Lestaeghe uit Ardooie. Gevelkapelletje opgericht na de bevrijding in 1944, oorspronkelijk in een nis opgesmukt met Oosterse tapijten. Woonhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met souterrain, in gele baksteenbouw onder half gemansardeerd zadeldak in mechanische pannen en eternietleien.


ID: 207468 | Bouwkundig element

Basisschool De Boomgaard

Blekerijstraat 5 (Ardooie)
Basisschool, in 1935 opgericht als kleuterschool door het klooster van de Heilige Kindsheid. In 1946-1947 wordt aan de bestaande kleuterklasvleugel een bouwlaag toegevoegd en circa 1957 wordt een grote vleugel voor de lagere school bijgebouwd. Schoolgebouw bestaande uit twee vleugels van twee bouwlagen in rode baksteenbouw op L-vormig grondplan, onder zadel- en schilddak in mechanische pannen.


ID: 207469 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Blekerijstraat 7 (Ardooie)
Woning met art-decogetinte siercementering, opgetrokken in de jaren 1930 voor A. Strynck-Vankeirsbilck, pas geregistreerd bij kadaster in 1939. In 1958 laat Roger Strynck-Vandeghinste, leermeester van de vakschool, de woning vergroten (mogelijk een verdieping toegevoegd).


ID: 207472 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Boncquetstraat (Ardooie)
Pijlerkapel op L-vormig grondplan in rode baksteen, onder vlakke afdekking (natuurstenen plaat), met dito voorliggend bloembakje met ijzeren hekwerk. Geflankeerd door cipres en Japanse kerselaar.


ID: 207478 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel met treurwilg

Brabantstraat, Solwaterstraat (Ardooie)
Opgericht in 1998 ter vervanging van een ouder muurkapelletje, gebouwd na de bevrijding in 1944, uit dankbaarheid voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kapel wordt beschaduwd door een treurwilg. Open veldkapel in rode baksteenbouw onder zadeldak in Boomse pannen. Spitsboogtoegang met ijzeren hek met speerpuntbekroning.


ID: 207494 | Bouwkundig element

Klooster en school

Brugstraat 32, 30A, Wezestraat 2, 6 (Ardooie)
Klooster van de zusters van de Heilige Kindsheid, met naastgelegen school Instituut van de Heilige Kindsheid. Gebouwenbestand voornamelijk uit de 20ste eeuw, met 19de-eeuwse overblijfselen, onder meer de kern van het kloostergebouw en de achterliggende kapelvleugel. Amalgaam van klooster- en schoolgebouwen van diverse bouwfasen, voornamelijk bestaande uit vleugels in rode baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken.


ID: 207503 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Burgerleenstraat (Ardooie)
Oorspronkelijk Fatimakapel. Opgetrokken in 1988, ter vervanging van de kapel die gebouwd werd in 1944 door Staf Vermandere, uit dankbaarheid voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pijlerkapel in rode baksteen onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen.


ID: 208184 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Fatima

Capucijnestraat (Ardooie)
Ook "Forches kapel" genoemd. Opgetrokken rond de jaren 1950 door echtpaar Deforche-Bouckaert aan de oostelijke toegang van hun hoeve, om genezing te bekomen. Roodbakstenen pijlerkapel onder zadeldakje met bekronend kruis. Beglaasde mijtervormige opening. Beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima.